Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Frymburk

Nový Hrádek

Malebná a příležitostně přístupná zřícenina hradu Frymburka stojí na ostrohu, obtékaném říčkou Olešenka, nedaleko městečka Nový Hrádek. Z jeho centra je to na hrad po turisticky značené cestě necelý půlkilometr.Historie hraduStavebník hradu, který se činil v průběhu první poloviny 14. století, nám není znám. Poprvé se na hradě připomíná až roku 1354 Matyáš z Frymburka. Po něm na hradě sídlili pán…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nový Hrádek
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Náchod
Obec
Nový Hrádek
Telefon

Malebná a příležitostně přístupná zřícenina hradu Frymburka stojí na ostrohu, obtékaném říčkou Olešenka, nedaleko městečka Nový Hrádek. Z jeho centra je to na hrad po turisticky značené cestě necelý půlkilometr.

Historie hradu

Stavebník hradu, který se činil v průběhu první poloviny 14. století, nám není znám. Poprvé se na hradě připomíná až roku 1354 Matyáš z Frymburka. Po něm na hradě sídlili páni z Lipé a následně páni z Dubé. Okolo roku 1373 koupili hrad páni z Opočna, z nichž poslední zemřel roku 1431. Následoval soudní spor o držbu Frymburka mezi Jiříkem z Dubé a Alešem ze Šternberka, jehož výsledek bohužel neznáme. Počátkem 16. století byl již hrad v držení Andělů z Ronovce, okolo roku 1534 jej získali Trčkové z Lípy. Koncem 16. století začal pustnout, sloužil jen jako příležitostné obydlí panským úředníkům. Zkáze hradu napomohli roku 1628 vzbouření sedláci a nedlouho poté švédští vojáci. Hrad po těchto ranách již nebyl obnoven.

Dispozice hradu

Hradní dispozice byla dvojdílná. Malé předhradí dnes zaujímá objekt hájovny. Hradní jádro bylo chráněno silnou hradbou oválného půdorysu. Na nejvyšším místě do ní byla zakomponována velmi mohutná věž o průměru 18 metrů. K ní se z obou stran přikládaly budovy. Nádvoří též obsahovalo studnu. V době třicetileté války zde vyrostly dva bastiony, dnes dochované v reliktech. Hradní jádro se dodnes pyšní vysokými zdmi. O záchranu hradu se staral Kruh přátel hradu Frymburku, v současnosti pak Společnost ochránců památek ve východních Čechách společně s hradními pány - rodinou Kahounových.

Tipy na výlet

Za návštěvu jistě stojí vojensko-historická památka, pevnost Dobrošov. V nedalekém Náchodě najdete rozsáhlý renesanční zámek, Galerii výtvarného umění či Regionální muzeum. V Novém Městě nad Metují pak stojí za vidění barokní zámek nebo Městské muzeum.

Ubytovat se můžete v Novém Městě nad Metují.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Zažijte radost na Albi Dětském dni …

07.06.2024 - 07.06.2024
Distribuční a…

Už víte, co budete s dětmi dělat v pátek 7. června? Pokud si chcete společně užít spoustu legrace a dodatečně oslavit…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete