Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Návarov

Zlatá Olešnice

Pozůstatky hradu Návarov se nacházejí nad soutokem Kamenice a Zlatého potoka nedaleko stejnojmenné vesnice v okrese Jablonec nad Nisou. Ze železniční zastávky Návarov je to pouhý kilometr po červené turistické značce.Historie hraduArcheologický výzkum klade počátky hradu do období přelomu 13. a 14. století, ovšem první zmínka o něm je až z roku 1365, kdy se po něm píše Adam Heřman z Heřmanic. V o…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Zlatá Olešnice
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Jablonec nad Nisou
Obec
Zlatá Olešnice
Telefon

Fotogalerie k článku

Pozůstatky hradu Návarov se nacházejí nad soutokem Kamenice a Zlatého potoka nedaleko stejnojmenné vesnice v okrese Jablonec nad Nisou. Ze železniční zastávky Návarov je to pouhý kilometr po červené turistické značce.

Historie hradu

Archeologický výzkum klade počátky hradu do období přelomu 13. a 14. století, ovšem první zmínka o něm je až z roku 1365, kdy se po něm píše Adam Heřman z Heřmanic. V období vlády Václava IV. vlastnil hrad jeho milec Jan Čouch (Čúch) ze Zásady. Za husitských válek byl jeho pánem Čeněk z Návarova. Dalším majitelem hradu byl Jan Zajíc z Házmburka, stoupenec zelenohorské jednoty. V roce 1469 byl proto Janův hrad obležen a dobyt vojsky Jiřího z Poděbrad.

Následně se majitelé hradu často střídali, až se roku 1515 dostal do držení rodu Smiřických. Smiřičtí dokázali panství s hradem Návarov dovést k hospodářskému rozkvětu. Hrad sice nebyl sídlem panstva, ale přesto byl udržován v dobrém stavu jako obydlí vrchnostenského úředníka. V důsledku pobělohorských konfiskací skončila tato šťastná éra návarovského panství. Nakrátko se jeho majitelem stal Albrecht z Valdštejna a v roce 1627 se panství s hradem ujímá Gertruda de Lamotte. V roce 1643 oblehlo a dobylo hrad švédské vojsko. Poté, co Švédové odtáhli, dostal hrad poslední a smrtelnou ránu. Císař Ferdinand nakázal hrad zbořit, aby se ho napříště už nemohl zmocnit žádný z nepřátel. Stalo se tak roku 1644. Z kamenů hradu pak nechali Lamottové vystavět nedaleko stojící barokní zámek.

Podoba hradu

Hrad Návarov byl menším šlechtickým hradem bez věže. Původní rozsah hradu odpovídal pravděpodobně rozsahu dnešního hradního jádra. Vnější předhradí s hradbou zpevněnou baštami vybudovali majitelé hradu nejspíše po dobytí hradu roku 1469. Dnes mohou návštěvníci hradu obdivovat trosky dvou paláců v jádře a do značné výšky dochované opevnění předhradí s dvěma baštami. Hrad je volně přístupný.

Tipy na výlet

Podívat se můžete do Městského muzea v Železném Brodě, Vlastivědného muzea ve Vysokém nad Jizerou nebo zříceninu hradu Nístějka.

Ubytování najdete ve Vysokém nad Jizerou.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Závody na Kamenici odstartují letoš…

20.04.2024 - 21.04.2024
Plavy

O víkendu 20. – 21. dubna startují na Tanvaldské Kamenici v podhůří Jizerských hor první letošní závody v raftingu. Na…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete