Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Pařez

Holín

Skalní suk s pozůstatky hradu Pařez se tyčí na severozápadním konci Prachovských skal poblíž vesnice Pařezská Lhota.Historie hraduArcheologický průzkum prokázal, že byl Pařez založen koncem 14. století. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1403, kdy byl jeho majitelem Jan z Pařezu. Existence tohoto sídla neměla však dlouhého trvání, patrně již za husitských válek zanikl a roku 1430, kdy byl …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Holín
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Jičín
Obec
Holín
Telefon

Fotogalerie k článku

Skalní suk s pozůstatky hradu Pařez se tyčí na severozápadním konci Prachovských skal poblíž vesnice Pařezská Lhota.

Historie hradu

Archeologický průzkum prokázal, že byl Pařez založen koncem 14. století. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1403, kdy byl jeho majitelem Jan z Pařezu. Existence tohoto sídla neměla však dlouhého trvání, patrně již za husitských válek zanikl a roku 1430, kdy byl zdejší kraj majetkem Ctibora z Pařezu, se již uvádí jako pustý.

Podoba hradu

Hrad byl zbudován na skalisku připomínajícím pařez, což zaručovalo jeho ochranu, která byla pravděpodobně ještě na jeho úpatí posílena vodní nádrží. Do hradu se vstupovalo jako dnes prasklinou, která rozděluje hradní skalisko na dvě části. Ve skalním suku jsou dodnes dochované tři vytesané místnosti. Na skále nad nimi stával palác. Na západní straně hradu lze dnes ještě shledat pozůstatky čtverhranné věže, která snad původně byla zamýšlena jako vstupní brána. Tento záměr se však stavitelům patrně nepodařilo pro obtížnost nutných terénních úprav zrealizovat. Hrad je volně přístupný.

Tipy na výlet

Na výlet se můžete vypravit na zámek Mladějov, hrad Kost, zříceninu hradu Hynšta, zámek Humprecht v Sobotce nebo zříceninu hradu Trosky. V nedalekém Jičíně najdete zámek, židovský hřbitov a synagogu. Rozhled po městě vám nabídne rozhledna Čeřovka.

V Jičíně se můžete také ubytovat.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete