Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Plankenberk

Biskupice

Skromné pozůstatky hradu Plankenberk se nacházejí přibližně 3,5 km severovýchodně od městečka Jevíčka. Turista k nim má nejsnadnější přístup po 1 km dlouhé turisticky značené cestě ze železniční zastávky Nectava. Hradní areál je volně přístupný.Historie hraduO počátcích hradu nás prameny zpravují poměrně přesně. Plankenberk byl založen koncem 60. let 14. století moravským markrabětem Janem Jindři…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Biskupice
Oblast
Severovýchod
Kraj
Pardubický kraj
Okres
Svitavy
Obec
Biskupice
Telefon

Skromné pozůstatky hradu Plankenberk se nacházejí přibližně 3,5 km severovýchodně od městečka Jevíčka. Turista k nim má nejsnadnější přístup po 1 km dlouhé turisticky značené cestě ze železniční zastávky Nectava. Hradní areál je volně přístupný.

Historie hradu

O počátcích hradu nás prameny zpravují poměrně přesně. Plankenberk byl založen koncem 60. let 14. století moravským markrabětem Janem Jindřichem. Po něm jej zdědil markrabě Prokop, který jej v roce 1386 udělil v léno Ješkovi Puškovi z Kunštátu. Jan ovšem nedlouho poté zběhl na stranu Prokopova odpůrce Jošta, a proto správu Plankenberka Prokop svěřil Janu z Boskovic a Brandýsa. Pro Prokopově smrti se mezi Ješkem z Kunštátu a Janem z Boskovic rozhořel o hrad spor, jenž vyústil kompromisem – hrad získal Erhart z Kunštátu a Skal.

Roku 1412 se o hradě píše jako o pustém, avšak v roce 1421 se na něm usadila husitská posádka pražského městského svazu, takže ještě byl obyvatelný. V roce 1437, kdy hrad přechází z rukou Erhartovy dcery Žofie na vladyky z Drahanovic, je opět uváděn jako pustý. Ještě jednou jej obnovil královský hejtman Václav Šatný z Ještěda a útočil odtud na vojsko Matyáše Korvína. To se stalo hradu osudným, byl dobyt a vypálen. V roce 1493 se při převodu z Drahanovských na pány z Kynšperka uvádí jako definitivně pustý.

Dispozice hradu

Hradní jádro bylo vcelku nevelké, přibližně 19,5 x 18 metru. Vtěsnaly se do něj pouze dva nevelké paláce a malé nádvoříčko. Přístup do jádra zajišťovala brána na severní straně. Dále hrad tvořila dvě, pravděpodobně dřevohlinitá, předhradí a dvě předsunutá opevnění. Dnes je zde k vidění pouze několik střepů základů hradního jádra a hluboký příkop.

Tipy na výlet

Nedaleko odsud najdete zámek Jaroměřice, kostel sv. Jana Křtitele, kostel sv. Bartoloměje nebo městské muzeum v Jevíčku. V duchu moderní architektury se nase podoba zámku Velké Opatovice. Za vidění stojí také větrný mlýn v Kořenci.

Ubytovat se můžete v Jevíčku.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Svitavský vandr 2024 - Svitavy

22.06.2024 - 22.06.2024
Chata Rosnička

Přidejte se ke konání prvního ročníku turistické akce Svitavský vandr!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete