Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Rokštejn

Brtnice

Malebná zřícenina hradu Rokštejn se skví na vyvýšenině v oblouku říčky Brtnice. Zájemce o její prohlídku na hrad dovede turistické značení z přibližně 1,5 km vzdálené železniční zastávky Přímělkov. Nejbližší větší obcí je městečko Brtnice, ležící 3 km jihovýchodně od hradu. Zřícenina je volně přístupná.Historie hraduZakladatelem hradu byl nedlouho po roce 1270 jistý Rutho (Hrut) z Kněžic, který d…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Brtnice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Jihlava
Obec
Brtnice
Telefon

Malebná zřícenina hradu Rokštejn se skví na vyvýšenině v oblouku říčky Brtnice. Zájemce o její prohlídku na hrad dovede turistické značení z přibližně 1,5 km vzdálené železniční zastávky Přímělkov. Nejbližší větší obcí je městečko Brtnice, ležící 3 km jihovýchodně od hradu. Zřícenina je volně přístupná.

Historie hradu

Zakladatelem hradu byl nedlouho po roce 1270 jistý Rutho (Hrut) z Kněžic, který dal hradu i své jméno a začal se po něm psát "z Rutenštejna". Poprvé se tak v písemných pramenech Rutho a Bernard z Rutenštejna objevují roku 1289. Okolo roku 1359 získal hrad s panstvím moravský markrabě Jan Jindřich a hrad se stal správním centrem markraběcích držav v širém okolí. Markrabě proto přistoupil k jeho razantní přestavbě. Koncem 14. století zadlužený markrabě Jošt postoupil hrad Hynkovi z Valdštejna a Nístějky, zakladateli rokštejnsko-brtnické větve, která panství držela až do roku 1621.

Na hradě posléze sídlil Hynkův syn Jindřich, bojovník bez servítek a lupič, a jeho sestra Machna s manželem Zikmundem, který byl stejného ražení jako Jindřich. Hrad se tedy stal tzv. Ganerbenburgem (jeden hrad rozdělený na dvě samostatné jednotky) a sídlem loupeživé družiny. Zikmund s Jindřichem pak sužovali okolí, mj. města Jihlavu a Jevíčko. Jindřichovi synové Zdeněk a Jindřich přestoupili na stranu husitů a dostali se tím do sporu s katolickou Jihlavou. Jihlavští proto roku 1423 Rokštejn oblehli a donutili posádku hrad opustit. Jako náhradu za polorozbořený hrad začal Zdeněk stavět hrad nový v nedaleké Brtnici. Ještě v polovině 15. století byl nouzově obydlen jeden z paláců dolního hradu, ale nedlouho poté byl již hrad opuštěn.

Archeologie na hradu

Rokštejn je jedním z mála do detailu archeologicky prozkoumaným hradů v České republice. Mnohaletý výzkum poodhalil jednotlivé stavební fáze a přinesl i mnoho zajímavých nálezů z oblasti každodenního života jeho obyvatel. Do 13. století přetrvávající pohanské zvyky dokládá kostra novorozence, nalezená v dutině základu věže, která měla hrad chránit před nebezpečím. Nález 32 kostěných hracích kostek v bývalé strážnici u brány svědčí o čilé hazardní činnosti strážných. Dalším zajímavým nálezem je snubní prsten tzv. přátelského typu, jenž patřil pravděpodobně Machně, manželce loupeživého Zikmunda.

Dispozice hradu

Ruthem založený hrad se skládal ze čtverhranné věže, která sloužila jako skladiště i obydlí majitele, malého stavení v malém nádvoří a samozřejmě hradby a příkopu. Markrabě Jan Jindřich v polovině 14. století přistoupil ke kompletní přestavbě hradu. Kromě věže, kterou nastavil o další patro, nechal všechny části hradu strhnout a hrad vystavět znovu ve velkolepějším pojetí. Horní hrad, jehož součástí byla nadále původní věž, doplnil o trojprostorový palác (vybavený kachlovými kamny, prevety a domácí kaplí) a věžici s bránou. Zcela nově byl vystavěn dolní hrad, obsahující čtverhrannou věž, bránu, jihozápadní (tzv. dolní) palác, hradní kuchyni a vnitřní a vnější hradbu. Při rozdělení hradu na dvě samostatné jednotky počátkem 15. století byl palác horního hradu zvýšen o jedno patro a dolní palác byl vybaven horkovzdušným topením. Dolní nádvoří rozdělil masivní plot a při jihovýchodní hradbě vzniklo několik hospodářských prostor. Z hradu se dodnes dochovaly mohutné zříceniny.

Tipy na výlet

V blízké Brtnici najdeme také židovské hřbitovy nebo rodný dům architekta Josefa Hoffmanna. V Lukách nad Jizerou se nachází místní muzeum. Vydat se můžeme také do Jihlavy, kde je k vidění zoo, Oblastní galerie Vysočiny, městské podzemí a městské opevnění, jediná dochováná brána jihlavského městského opevnění, brána Matky Boží.

Ubytovat se můžete v Jihlavě.


M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Tomáš Vaněk a Monika Sommerová - Ko…

23.05.2024 - 23.05.2024
Jihlava

Koncert dvou muzikálových hvězd Tomáše Vaňka a Moniky Sommerové k roku české hudby 2024 nabídne repertoár klasických…

Burza Heulos 2024 - Jihlava

20.07.2024 - 20.07.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Burza Heulos 2024 - Jihlava

21.09.2024 - 21.09.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete