Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Starý Falkenburg

Jablonné v Podještědí

Zbytky středověkého hradu označovaného jako Starý Falkenburg se nacházejí na vrchu Sokol (592 m.n.m.) asi 5 km severně od Jablonného v Podještědí.Historie hraduHrad stejně jako Větrov sloužil k ochraně stezky vedoucí z Čech do Žitavy. O jeho vzniku se nedochovaly žádné zprávy. První zmínka je z roku 1415, kdy je jako majitel uváděn Albrecht z Donína. V roce 1423 se zdejší posádce podařilo přepade…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Jablonné v Podještědí
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Česká Lípa
Obec
Jablonné v Podještědí
Telefon

Zbytky středověkého hradu označovaného jako Starý Falkenburg se nacházejí na vrchu Sokol (592 m.n.m.) asi 5 km severně od Jablonného v Podještědí.

Historie hradu

Hrad stejně jako Větrov sloužil k ochraně stezky vedoucí z Čech do Žitavy. O jeho vzniku se nedochovaly žádné zprávy. První zmínka je z roku 1415, kdy je jako majitel uváděn Albrecht z Donína. V roce 1423 se zdejší posádce podařilo přepadení oddílu Hynka Bočka z Poděbrad. V roce 1429 koupil Falkenburg husitský hejtman Jan Kolúch z Vesce. V roce 1431 hrad vypálili Žitavští, ale záhy byl opraven. Po skončení husitských válek odmítl majitel hradu přijmout posly císaře Zikmunda, na jeho rozkaz měli hrad Žitavští zbořit. V roce 1437 však hrad vyhořel, údajně neopatrností vlastní posádky. Hrad byl znovu opraven a jeho majitelem se stal Mikuláš Sokol z Lamberka. Nakonec byl v roce 1467 hrad opravdu dobyt Žitavskými a pobořen. Posléze se stal úkrytem pro loupežníky a zchátral. V 16. století byl na okraji Jablonného postaven zámek Nový Falkenburg, od té doby se zchátralý hrad označuje jako Starý Falkenburg.

Podoba hradu

Hrad zaujal nevelkou oválnou plošinu, chráněnou příkopem, zčásti vylámaným ve skále. Hrad nebyl příliš velký tvořila ho obvodová hradba a ve východní části jádra hradu pak byla hlavní budova. V západní části se pak pravděpodobně nacházela cisterna nebo jiná podobná zásobárna na vodu.

Do dnešní doby se z hradu zachovaly jen ojedinělé zbytky obvodové hradby, zděné základy hlavní budovy a nepravidelně tvarovaná jáma, která byla právě zásobárnou vody. Areál je volně přístupný.

Tipy na výlet

Výletem se můžete vydat na památky jako je Panenská skála, Bílé kameny u Jítravy, Krkavčí skály nebo na zříceninu hradu Roimund. U nedaleké Chrastavy najdete repliku venkovského velmožského sídla, která se nazývá Curia Vítkov.

Ubytovat se můžete v Hrádku nad Nisou.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete