Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Akce 17. listopadu 2015 - Den boje za svobodu a demokracii

Atlas Česka zve všechny své věrné čtenáře do ulic našich měst i městeček, které v den Mezinárodního svátku studenstva opětovně ožijí řadou kulturních a společenských akcí. Vybírat můžete z koncertních vystoupení, filmových projekcí, odborných přednášek, divadelních představení, gastronomických zážitků či společenských setkání.

Atlas Česka zve všechny své věrné čtenáře do ulic našich měst i městeček, které v den Mezinárodního svátku studenstva opětovně ožijí řadou kulturních a společenských akcí. Vybírat můžete z koncertních vystoupení, filmových projekcí, odborných přednášek, divadelních představení, gastronomických zážitků či společenských setkání. 

 

Praha 

 

Velkou popularitu si mezi obyvateli našeho hlavního města získaly předešlé dva ročníky otevřeného turnaje pro děti, mládež i dospělé, nazvané "Pexeso Open Praha". Soutěží se v několika věkových kategoriích a těšit se můžete i na oblíbený facepainting či dětský výtvarný workshop.  Hudební nadšence pak jistě potěší koncertní vystoupení "Daniel Király a jeho kapela", který představí to nejlepší ze současné tuzemské country hudby. Jedna z nejzajímavějších kulturních akcí konaných v našem hlavním městě o nadcházejícím státním svátku je divadelní spektakulární vystoupení "Třetí lež v Praze", konající se v hojně navštěvované Meet factory. Vzpomínkou na události odehrávající se na Národní třídě před 26 lety bude akce "Díky, že můžem", která chce slovy svých pořadatelů ukázat jak naložit s nabytou svobodou v umění, občanské společnosti či veřejném prostoru. O něco zábavnější akcí pak bude 4. ročník satirického karnevalového průvodu "Sametové posvícení aneb Kde domov můj", který se bude snažit zobrazit současné vážné dění okolo uprchlické krize odlehčeným tónem. Vhodným doplňkem pro nadcházející státní svátek může být i návštěva divadelního představení, kterým je "inscenace Hra Pankrác ve Švandově divadle". Chcete-li se seznámit s novinkami v oblasti pěstování, úpravy a dekorací květin, můžete se přijít podívat na "Floristické kroužky pro děti", konané o nadcházejícím úterý odpoledne. 

 

Středočeský kraj

 

Také ve zdejším kraji si obyvatelé připomenou 17. listopadu Den boje za svobodu a demokracii. Stane se tak například v rámci "Dne boje za svobodu a demokracii v Mladé Boleslavi", který začíná u pamětní desky v blízkosti autobusové zastávky na náměstí Republiky. Ujít byste si neměli ani tradiční "Lampionový průvod Pod průhonem v Kladně", který bude zakončen společným opékáním buřtů a hudební produkcí. Naše pozvání směřuje i na "Lampionový průvod na náměstí v Berouně"kde se můžete dočkat i světelného překvapení. Vaší účast si zaslouží i "Vzpomínka na listopad v Kolíně", která započne na symbolickém pietním místě, kde budete moci zapálit svíčku a připomenout si tak významný den našich dějin. 

 

Jihočeský kraj

 

V malebné oblasti Jihočeského kraje si o nacházejícím svátku můžete s celou rodinou vyrazit na několik slavnostních či kulturních akcí. Oficiální připomínkou událostí Sametové revoluce bude i "Vzpomínka na 17. listopad v Táboře",představující vzpomínkový akt se zapalováním svíček. Den volna můžete využít i k návštěvě originální "Výstavy Šangri-la v Českých Budějovicích", která se věnuje nejvyšším horám světa i zajímavému životu pod nimi. Připomínkou starobylých lidových tradic je i "Výstava Zlaté dno řemesel a živností na Českokrumlovsku", kterou můžete navštívit v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. 

 

Plzeňský kraj

 

S oslavami blížícího se státního svátku je spojeno několik kulturních akcí s hudebním zaměřením. Jednou z nejzajímavějších bezesporu bude "Salome - pásmo písní Karla Kryla", které jsou koncipovány zvláště pro harfu, klarinet či kytaru. Tento výjimečný večer pak vhodně doplní atmosféru "Mezinárodního festivalu komorní hudby v Klatovech"probíhajícího v průběhu celého roku. U příležitosti státního svátku se koná i "Lampionový průvod v Přešticích", který letos pořádá zdejší kulturní komunitní centrum, zajišťující i lákavý kulturní program po skončení průvodu pro celou rodinu. Nenechte si ujít ani "Podzimní fashion show v Obchodním centru Plzeň", která potěší především nadšené milovnice moderního oblékání. 

 

Karlovarský kraj

 

Oslavit blížící se státní svátek boje studentů za svobodu a demokracii můžete rozličnými způsoby. Jedním z nejzajímavějších v rámci Karlovarského kraje  je návštěva akce "Koncert Tajfunu v Sokolově", odehrávajícím se na Starém náměstí v Sokolově. Upomínáme na volný vstup či vystoupení hosta v podobě skupiny Generační konflikt. Zajímavou alternativu pro blížící se státní svátek nabízí "Expozice Svět záchranářů", která učí malé i velké návštěvníky základním principům chování při nehodách, požáru a dalších krizových situacích. Navštívit můžete i "Výstavu Moře klidu", představovanou v klášterním kostele sv. Antonína Paduánského. 

 
 

 Ústecký kraj

 

Velmi zajímavý tip můžeme našim čtenářům servírovat o nadcházejícím státním svátku v Ústeckém kraji, který potěší milovníky historie atraktivním programem "Offroadsafari: Po stopách 2. světové války na Mostecku", který představuje pozice protiletadlové dělostřelecké obrany, návštěvu Luftschutz štoly či prozkoumání pracovního a trestaneckého tábora. Rádi bychom Vás též pozvali na "Výstavu krásných historických kočárků a hraček", která se koná v obci Zálužice nedaleko Loun. V areálu zámku v Klášterci nad Ohří pak všem zájemcům nabízíme "Výstavu Sbírání Ivy Hüttnerové", která připomíná čas mládí našich babiček a dědečků.

 

 Liberecký kraj

 

Z mnoha zajímavých a poutavých akcí pořádaných u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii zveme v rámci Libereckého kraje na "Vzpomínkové listopadové shromáždění v Liberci", kde se u památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici zavzpomíná signatáře Charty 77 či dojde k slavnostnímu odhalení tramvajové zastávky Rybníček. Vzpomínkové setkání upomínající na události Sametové revoluce organizují i v Semilech, kde se koná "Výročí listopadu v Semilech", kde se za doprovodu hudebního uskupení Střípky shromáždí všichni zájemci u kostela sv. Petra a Pavla. Zajímavým tipem na rodinný výlet může být i pozvánka do "Kulturního a společenského centra Lidových sadů v Liberci", která je příspěvkovou organizací zoologické zahrady Liberec a její součást tvoří i přírodní areál Dětského koutku. 

 
 

Královehradecký kraj

 

Netradiční příležitostí k oslavám letošního státního svátku je návštěva nově zrekonstruovaného barokního zámku v Dětenicích, kde se konají první "Oslavy revoluce". Každý z návštěvníků se pod heslem "Na oslavu revoluce, navštívíme Dětenice" může těšit na proslavené dětenické peklo s mučícími nástroji či středověkou krčmu. Příležitostí k zakoupení některého originálního rukodělného výrobku  bude "10. ročník řemeslného trhu pod obry"který se koná v malebné obci Hostinné. Během celého dne zde budete moci zakoupit některý z výrobků mistrů lidových řemesel. Všechny milovníky tance zveme na "Hudební večer v Hostinném", kde k tanci a poslechu zahraje populární trumpetista a klávesista Jan Petira. 

 

Pardubický kraj

 

Nevíte jak naložit s nadcházejícím státním svátkem? Doporučujeme Vám například návštěvu "Muzea Arcade v Moravské Třebové", které nabízí přehlídku herních automatů, mincovních automatů, flipperů a dalších her, které zpříjemňovaly volné chvíle nám všem, dříve narozeným. Alternativou pro milovníky výtvarného umění je pak "Výstava Alfonse Muchy v regionálním muzeu v Chrudimi", která nabízí audiovizuální projekci, obrazové prezentace či interaktivní edukační programy pro mládež. I v podzimních dnech si můžete vyrazit na pohádkové procházky, které nabízí "Rytíř Toulovec provádějící Litomyšlí" a představující malým i velkým návštěvníkům pohádkové příběhy i okamžiky z reálných dějin tohoto nádherného města. 

 

 Kraj Vysočina

 

Zveme naše čtenáře na oslavy blížícího se státního svátku spojeného s množstvím kulturních akcí na malebné Vysočině. Oblíbený lampionový průvod s hudebním koncertem můžete navštívit v rámci "Světla pro 17. listopad", konaném v historické Třebíči. Možností k nakoupení některých z prvních vánočních dárků bude "Trh řemesel v Havlíčkově Brodě", kde se můžete těšit na ukázky řemeslné výroby, atrakce pro děti a bohatý doprovodný program. Připomínkou boje za svobodu a demokracii bude i "Slavnostní den v Jihlavě",  který láká na cyklostezku za obchodním domem Kaufland, kulturní program na Masarykově náměstí či do kulturního domu v Jihlavě. Ujít si nenechte ani "Lampionový průvod na náměstí v Jihlavě", kterého se můžou zúčastnit muži, ženy, dívky, chlapci, kočárky či pejsci, zkrátka všichni, kteří mohou ocenit i závěrečnou laserovou show. Rádi zveme i na "Lampionový průvod v Moravské Budějovicích", který nechává vzpomenout na oběti i účastníky dne bojů za svobodu a demokracii. Z bohatého kulturního programu upozorňujeme na hudební produkci Pavla Nováka či skupinový zpěv tématických písní. 

 Jihomoravský kraj

 

Jako již tradičně se v moravské metropoli Brně můžete přidat ke stovkám nadšených účastníků v rámci "Lampioňáku na radnici", který startuje ve společenském sále radnice MČ Brno-střed a na jehož konání mátě i se svými nejbližšími vstup zdarma. Pokud jste si nestihli užít svatomartinskou kachničku, můžete to napravit v rámci "Sametového koštu vín v Brně Líšni". Při této degustaci nového vína si přímo od výrobce můžete některé z nich zakoupit a samozřejmě si pochutnat i na kačeních hodech. Také ve Veselí nad Moravou se můžete těšit na další ročník "Lampionového průvodu u příležitosti 17. listopadu", který se odehraje i na Bartolomějském náměstí, kde se můžete těšit na drobné občerstvení. Originální akcí bude i největší potravinový trh na Moravě "Food festival s Nominalem", který představuje bohatou nabídku bezlepkového sortimentu s rozmanitými kašemi, domácím chlebem, bezlepkovou moukou či kukuřičnou strouhankou. 

 
 

Olomoucký kraj

 

O nadcházejícím státním svátku se otevřou dveře mnoha státních i soukromých institucí, které lákají na volné vstupné či originální program. Jednou z nich je i "Otevřený den ve Vlastivědném muzeu v Šumperku", kde kromě stálé expozice zaměřené na historii zdejšího regionu můžete navštívit i aktuální výstavu. Pro rodiny s dětmi je ideálním tipem na výlet návštěva "Centra Jungle v Olomouci", které nabízí skvělou zábavu v několika herních koutcích, výborné občerstvení či zajímavé vzdělávací i zábavné kroužky. O něco více ponaučení si odnesete z "Expozice Pravěk Mohelnicka", která se otevřela v Muzeu v Mohelnici pro zvídavé děti i jejich rodiče. 

 

Zlínský kraj

 

Hledáte-li inspiraci pro rodinný výlet na nadcházející státní svátek 17. listopadu, zveme Vás například do "Stálé historicko-etnografické expozice v Rožnově pod Radhoštěm", která nezaměnitelným způsobem přibližuje život a zvyky generací našich předků v autentických kulisách originálních moravských stavení. Zapomenout bychom neměli ani na "Expozici Karla Kryla v Kroměříži", která upomíná na nezaměnitelnou osobnost zpěváka a básníka, jehož dílo, myšlenky i originální interpretace inspirují a motivují dodnes. Malé děti i jejich rozverní rodiče jistě nenechají dopustit na "Lanový labyrint s expozicí veverek v ZOO Lešná", který nabízí ničím nerušený výhled na expozici tygrů a medvědů s bonusem v podobě jedinečné veverky šedobřiché. 

 

Moravskoslezský kraj

 

Den boje za svobodu a demokracii nabídne řadu zajímavých kulturních a společenských akcí i v Moravskoslezském kraji. Přijměte naše pozvání na "Oslavu 17. listopadu", která se chystá v Opavě. Celodenní program na náměstí Slezského odboje doplní oblíbený lampionový průvod či hudební koncert. Převážně muže pak zveme na "Výstavu o pivovarnictví v Nošovicích", která nabídne i unikátní deník mapující výstavbu nošovického pivovaru. A vyhládne-li Vám po dni plném akcí či lelkování v domácím prostředí, můžete si vychutnat pravou italskou kuchyni v "Ristorante Pellegrino v Ostravě", jejíž nabídka jistě uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. 

 
 
 
 

Zajímavé akce v okolí

Ústecké Velikonoce 2024 - Ústí nad …

25.03.2024 - 29.03.2024
Ústí nad Labem

Velikonoční jarmark na Lidickém náměstí nabídne 25.- 29. března bohatý kulturní program! Těšit se můžete na hudební…

Veselé Velikonoce s kraslicemi od C…

26.03.2024 - 01.04.2024
Praha

První jarní den máme za sebou a za dveřmi už netrpělivě čekají Velikonoce. K těm neodmyslitelně patří malovaná i…

Velikonoční městečko 2024 - Frýdek-…

28.03.2024 - 30.03.2024
Náměstí Svobody

Program na pódiu pro děti i dospělé, trhy s řemeslnými výrobky a nejrůznějšími dobrotami místní gastronomie, živá…

Retropárty 2024 - Telč

28.03.2024 - 29.03.2024
Telč

Legendární DJ Zamorano přijíždí oslavit zelený čtvrtek do Telče!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete