Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 21. - 22. května

Fotogalerie k článku

Hlavní město Praha

Na pražské náplavce vás v sobotu čeká oblíbený festival růžových vín. Můžete se těšit na 45 stánků, z toho více než 30 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude jedenáctý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 22. května na pravém břehu Vltavy.

Hackni lenost! To je jedna z letošních výzev, kterou lákají organizátoři charitativního běhu FUN&RUN běžce i neběžce, aby přišli podpořit svou účastí 12. ročník proti homofobiii, transfobii, bifobii a stigmatizaci lidí s HIV. Akce, která nabízí kromě možnosti běhu také bohatý doprovodný program na celé odpoledne, se letos koná v neděli 22. května od 12 hodin v pražských Žlutých lázních. 

Největší pražský festival otevřených budov a prostorů je zpět ve svém tradičním květnovém termínu. Osmý ročník festivalu Open House Praha se uskuteční od 16. do 22. května 2022. Letos se můžete těšit na 101 běžně nepřístupných míst, která budou otevřena o víkendu 21. a 22. května. Vstup do budov je zdarma!

 

Středočeský kraj

V Poděbradech o víkendu proběhne parádní závod Poděbradský triatlon. Nebude chybět pohodová atmosféra, krásná příroda, na sportovce čekají ideální vzdálenosti. Místo je dostupné všem a nachází se v samotném srdci ČR. To všechno představuje Poděbradský triatlon. Letos se koná již 31. ročník. Připraveny jsou závody pro žactvo, ml. a st. žáky a hlavní závod.

Pokud máte rádi zvířatka, přijďte se podívat na Králičí hop do Kolína. Králičí hop je jedním z nejmladších sportů se zvířaty.  Králíci pod vedením svého majitele skáčou parkur a zdolávají překážkovou dráhu. Své síly měří v rovince, parkuru, výšce a dálce. Ti nejlepší skočí i tři metry daleko a metr vysoko. Na návštěvníky také čeká doprovodný program: ukázka exotických papoušků, malování na obličej a jiné...

Největší freestyle show, která v ČR nemá obdoby, odstartuje už v sobotu 21. května na pražské náplavce. Hned od rána rozpumpují návštěvníkům adrenalin exhibicemi zástupci českého freeskiingu a snowboardingu, swoop freestylu, highdivingu, fly, jet i skateboardů. Pro milovníky BMX si kanál Prima COOL připravil opravdovou pecku – mistrovství ČR v minirampě na pontonu uprostřed Vltavy! A co víc? COOLIFE FEST budou celý den provázet zajímavé workshopy, filmy i přednášky, zakončené koncertem Paulieho Garanda, který se postupně prolne do afterparty na Cargo Gallery s jedinečnou atmosférou – to celé na břehu Vltavy. 

 

Jihočeský kraj

V rámci Jihočeského kraje se můžete vypravit například do Třeboně, kde v sobotu proběhne desátý ročník Výstavy historických vozidel. Tradiční akce se koná na Velkém nádvoří třeboňského zámku, přičemž ty nejstarší budou k vidění přímo v samém srdci zámeckého areálu, na malém nádvoří.

 

Plzeňský kraj

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici pořádá v sobotu 21. května od 10.00 hodin již 18. ročník Májového dne uměleckých řemesel a divadla. Připraven je celodenní bohatý divadelní, hudební a taneční program a poprvé v Mariánské Týnici vystoupí Mistr biče, který je mistrem světa v kategorii "Show s biči". Chybět nebude ani pohádka a kabaret pro děti, ukázky sokolnictví či kovářské práce. Součástí je též tradiční jarmark s různorodou řemeslnou výrobou. Malí i velcí uvidí ukázku techniky frivolitkování, paličkování, drátování. Připravena je řezbářská, kovářská či keramická dílna pro malé i velké, zastoupen bude obor léčitelství, prodej koření, keramiky, textilních doplňků, kabel nebo šperků…

 

Karlovarský kraj

Město Františkovy Lázně zahajuje již 229. lázeňskou sezónu. Slavnostním zahájením si Františkovy Lázně připomenou výročí slavné návštěvy zakladatele lázní císaře Františka I. a jeho dcery Marie Luisy. Program bude opravdu bohatý, po celá den budou v různých částech měst probíhat hudební, taneční nebo jiná kulturní představení. Mimo jiné se můžete těšit například na kapelu Čechomor. 

V Karlových Varech se pak v sobotu poběží 1/2 Maraton. Rychlá a rovná trasa vede unikátní lázeňskou kolonádou, která je pro Karlovy Vary typická. Běžci se dále můžou kochat pohledem nejen na světoznámé hotely Thermal a Pupp, ale i další zajímavá místa, díky kterým patří Karlovy Vary právem na seznam památek UNESCO.  

 

Ústecký kraj

V Teplé se v sobotu můžete těšit na již šestnáctou akci zážitkové gastronomie. Gastronomický večer bude tentokrát pořádán v atraktivním prostředí kláštera v Teplé. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku prostor kláštera, nápoj na přivítanou, salátek z pečené mrkve s cevichem z potočního pstruha, jemné cibulové kapučíno s parmezánovým chipsem a máslovými houstičkami, konfitované kachní maso s cizrnovou kaší a pečenými tomaty a mnoho dalších dobrot.

V sobotu 21. května se uskuteční historicky první ročník festivalu vína na zámku Červený Hrádek! Fanouškům dobrého vína se na zámku  představí 16 pečlivě vybraných vinařství výhradně z České republiky. Kromě stálic vinné tour České festivaly vína, jakými jsou např. mutěnické Modré vinařství, čejkovické Vinařství Konečný či mikulovské Vinařství Rauš se svým nepřehlédnutelným someliérem Lukášem Polišenským, budete moci poznat a ozkoušet mnoho dalších značek. Celková nabídka bude velice pestrá, od klasických lehkých ročníkových vín, přes frizzante a růžová vína, až po mohutnější vína z francouzských sudů či vína speciálních výrobních technologií jako třeba kvevri.

V pátek 20. května a v sobotu 21. května se centrum města Litoměřice a jeho okolí promění v pestrý festival výstav, vernisáží, tvůrčích dílen, hudebních, divadelních programů a dalších představení, které pro vás hlavičkou Litoměřické muzejní noci připravily oblíbené litoměřické kulturní spolky a instituce.

 

Liberecký kraj

V Liberci vás zveme na den plný zábavy, hudby a atrakcí pro děti, jejich rodiče a prarodiče. Program pro rodiny s nejmenšími dětmi, pro školáky i středoškoláky. Představí se zde sportovní kluby, zájmové kroužky, volnočasové aktivity. Děti si mohou vyzkoušt různé sportovní disciplíny pod odoborným dohledem. Akce formou prezentací a zábavných her nabízí dětem smysluplné trávení volného času. Návštěvníci ocení i prezentace autosalonů a možnost prohlídky vozů různých značek na jednom mítě.

V sobotu 21.5. se také uskuteční  22.ročník tradiční turistické a cykloturistické akce vedoucí nádhernou přírodou okolí Kamenického Šenova, Lužickými horami a Národním parkem České Švýcarsko. Podrobný rozpis tras můžete vidět zde.

Baví Vás turistika? Rádi poznáváte nové lidi? Chtěli byste se podělit o své tipy na výlety? Přijeďte na zámek Horní Libchava. V sobotu 21.05.2022 se na zámku bude konat den Setkání turistů. Můžete si zde vyměnit tipy na výlety, poznat spoustu lidí s podobnou vášní pro turistiku a seznámit se.

 

Královéhradecký kraj

Srdečně zveme všechny turisty v sobotu 21.5.2022 do Hostinného na Pochod Karla Klíče! Pro pěší a cyklotrasy bude zachován tradiční start a cíl pochodu v restauraci U Bicana. Děti budou moci vystartovat z Tyršových sadů. Všichni účastníci si budou moci opéct buřt, který za odměnu dostanou. Pro zahnání žízně si budou moci účastníci zakoupit něco málo z nabídky alko i nealko nápojů. Kdo bude mít, po absolvování pochodu, ještě dost sil v nohách, může si zatančit - do Hostinného přijede zahrát kapela Jakobend z Víchové nad Jizerou!

 

Pardubický kraj

Ve Chrudimi se v sobotu můžete vypravit na Bohemia Apetit Fest - první gastronomický festival v Chrudimi, který se uskuteční v krásném prostoru Klášterních zahrad. Tématem festivalu jsou Street food speciality. Kromě krásného prostředí zámeckých zahrad se dále můžete těšit na degustaci vína, rozmanité nápoje, lokální výrobky, dezerty a zmrzlinu.

 

 Kraj Vysočina

Pro květnové sobotní dětské ateliéry zámku Žďár nad Sázavou připravily zámecké lektorky téma Zahrada vypráví. To jako předzvěst jedné z největších akcí na zámku, která se koná právě v květnu – otevření zahrad rodiny Kinských.

V Havlíčkově Brodě pak příznivce dobrého jídla, pití a milovníky gastronomických zážitků čeká street food festival.

 

Jihomoravský kraj

Už tuto sobotu u Pavilonu Anthropos v Brně poběžíme za ty, kteří se nevzdali. Běh pro paměť národa připravil rodinný běh na 1 km, štafeta 4x2km nebo běh na 5 nebo 10 km. Vezměte s sebou celou rodinu, pozvěte kamarády, protože podpora je důležitá! Pro nebežce je připravený bohatý doprovodný program a bude tam i spousta dobrot. Můžete se těšit na tvorbu vtipných fotek se už těší fotobudka Smybox, opičí dráhu, koncert, představení a DJ. 

 

 Zlínský kraj

Mňam! Gastrofestival přinese do Kroměříže chutě z celého světa i typicky česká jídla. Soutěžit se bude v pojídání vdolků. Ochutnat pokrmy z celého světa, a přitom zůstat na Výstavišti v Kroměříži. To nabízí svým návštěvníkům Mňam! Gastrofestival, který se uskuteční už v neděli 22. května. Kromě dobrého jídla a pití se příchozí mohou těšit na vystoupení kuchařů, program pro děti, relaxační zóny, ochutnávky regionálních potravin nebo se přihlásit do soutěže Hanácké vdolek 2022. Jen a pouze po dobu festivalu bude možné ochutnat Mňam Ležák, uvařený speciálně pro tuto příležitost. Celým dnem provede moderátor a herec Petr Rychlý.

Od 11. do 23. května jsou ve Zlatém jablku k vidění díla předních českých výtvarníků zapojených do 25. ročníku Salonu filmových klapek. Projekt spojující výtvarné a filmové umění se vrací do Zlína po celorepublikové Klapka Tour a nabízí tak jednu z posledních možností, jak si klapky prohlédnout ještě před festivalovou dražbou. Výstavu doprovází také expozice o historii filmového festivalu ve Zlíně doplněná o kostýmy z filmů režiséra Karla Zemana.

 

Olomoucký kraj

Dlouhé dny a oteplení vybízí k procházkám a pochodům. Znáte Pivovarskou čtvrtku? Tento tradiční pochod nádhernou krajinou Jeseníků organizuje hanušovický pivovar Holba a letošní dvaadvacátý ročník se uskuteční v sobotu 21. května. Naposledy se ho zúčastnilo rekordních 4 227 nadšenců! Začíná se v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách či Velkých Losinách mezi 8:00 a 10:30.

 

Moravskoslezský kraj

Pokud ještě nevíte, kde strávit letošní dovolenou, můžete se vypravit do Frýdku-Místku a užít si den strávený v malebném prostředí, v pohybu, na čerstvém vzduchu. V sobotu tam pro vás bude připraven soutěžní 4,5 km dlouhý okruh se 14 stanovišti okolo přehrady Olešná, na kterém načerpáte spoustu tipů na dovolenou v Moravskoslezském kraji.  

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete