Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Šlapanice

Šlapanice

Zámek ve městě Šlapanice stojí poblíž pěkného náměstí. Dnes se jedná o budovu gymnázia, prostý obdélníkový objekt s vysokým štítem nad vchodem. Historie zámku Zámek byl postaven v první polovině 18. století. Za majitele správce Kajetána Blümegena došlo k přestavbě objektu na jednopatrovou budovu, kterou využíval jako venkovské sídlo. Po správcově smrti se tento již zámek stal …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Šlapanice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Šlapanice
Telefon

Zámek ve městě Šlapanice stojí poblíž pěkného náměstí. Dnes se jedná o budovu gymnázia, prostý obdélníkový objekt s vysokým štítem nad vchodem.

Historie zámku

Zámek byl postaven v první polovině 18. století. Za majitele správce Kajetána Blümegena došlo k přestavbě objektu na jednopatrovou budovu, kterou využíval jako venkovské sídlo. Po správcově smrti se tento již zámek stal majetkem zámeckého zahradníka, který jej prodal olomoucké kapitule, a ta jej roku 1781 prodala řádu paulánů, kteří se do Šlapanic přistěhovali z Vranova. Vznikl zde tedy klášter, který však byl po třech letech zrušen císařem Josefem II. a pauláni se museli vrátit zpět na Vranov. Od roku 1786 po 1796 vlastnilo šlapanický zámek pět soukromých majitelů. Roku 1805 kvůli Bitvě u Slavkova byl zámek využíván jako polní nemocnice, v roce 1807 se zde umístnila textilní továrna a roku 1812 se z budovy stala První brněnská strojírna. Roku 1836 byla továrna zrušena. Po krátkém čase budovu koupil továrník Strakosch, který přispěl ke zničení objektu. Až po roce 1899 budovu koupila obec Šlapanice. V roce 1901 začala v bývalém zámku výuka, od roku 1909 sloužila jako chlapecká měšťanka. Roku 1947 se začala vyučovat i hudební škola. Místní gymnázium bylo otevřeno v zámeckém areálu až v roce 1993.

Tipy na výlet

V Brně a jeho okolí najdete Technické muzeum, Mendelianum, Uměleckoprůmyslové muzeum, Dům pánů z Kunštátu, Biskupský dvůr, Dětské muzeum či Památník Leoše Janáčka. V okolí najdete zámek Křtiny nebo Alexandrovu rozhlednu, vilu Tugendhat, která se zapsala také na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V nedalekých Bučovicích najdete renesanční zámek, židovský hřbitov nebo Muzeum Bučovice. Vydat se můžete třeba na rozhlednu Bukovanský mlýn, památník Mohyla míru, zámek Kyjov, Vlastivědné muzeum Kyjov, zámek Slavkov u Brna, renesanční zámek Nové Zámky, barokní zámek Milotice, rozhlednu Johanka u Hýsel nebo pseudogotický zámek Bzenec.

Z ubytování v Brně si jistě vyberete.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Železo v Železném aneb setkání ková…

03.08.2024 - 03.08.2024
Železné

Vyhlášený minifestival Železo v Železném, aneb setkání kovářů u piva. Máte rádi řemesla? A co pivo? Říká se „Co Čech to…

Strach v Permoniu 2024 - Oslavany

17.08.2024 - 17.08.2024
Permonium® - zábavní…

Noční týmová hra v hororové atmosféře.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete