Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Sychrov

Sychrov

Rozlehlý zámek Sychrov je dnes jedinečnou ukázkou novogotického šlechtického sídla druhé poloviny 19. století. Je situován do stejnojmenné obce v Libereckém kraji, 6 km severozápadně od Turnova.Historie zámkuNa jeho místě původně stávala tvrz z 15. století, kterou nahradil během 16. století patrový panský kamenný dům pánů z Kyjova. Za třicetileté války, během níž vlastnil tehdejší svijansko - syc…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Sychrov
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Liberec
Obec
Sychrov
Telefon

Fotogalerie k článku

Rozlehlý zámek Sychrov je dnes jedinečnou ukázkou novogotického šlechtického sídla druhé poloviny 19. století. Je situován do stejnojmenné obce v Libereckém kraji, 6 km severozápadně od Turnova.

Historie zámku

Na jeho místě původně stávala tvrz z 15. století, kterou nahradil během 16. století patrový panský kamenný dům pánů z Kyjova. Za třicetileté války, během níž vlastnil tehdejší svijansko - sychrovské panství Albrecht z Valdštejna, byl dům zničen. Když roku 1669 koupili panství Lamottové z Frintroppu, vystavěli na jeho místě barokní patrový zámek s věží.

Rodové sídlo Rohanů

Slavná etapa pro Sychrov začala roku 1820. Tehdy koupil celé panství rod Rohanů, příslušníků staré francouzské šlechty původem z Bretaně. Sychrov se stal jedním z jejich letních sídel, a protože starý barokní zámek již nevyhovoval dobovým potřebám na reprezentaci a pohodlí, rozhodli se je Rohanové přestavět. A to hned dvakrát.

Nejprve v letech 1822 -1834 do podoby pozdního klasicismu a kolem poloviny 19. století, za Kamila Rohana, přibyly novogotické rysy a byly postaveny další budovy. Vyrostla válcová Bretaňská a hranolová Rohanská věž. Drobné úpravy v romantickém slohu vtiskl Sychrovu stavitel Josef Pravot. Kníže Rohan byl zanícený botanik, proto se jeho velké pozornosti těšil i zámecký park, který v druhé polovině 19. století vyrostl v nádhernou zahradu se vzácnými cizokrajnými dřevinami, bazénky, vodotrysky a umělým potokem. Bylo vybudováno i několik zahradních staveb, jako vyhlídka korunního prince Rudolfa či slavnostní brána zvaná "Arturův hrad" v podobě romantické zříceniny. V zahradě čerpal inspiraci i hudební skladatel Antonín Dvořák, který byl na Sychrově častým hostem, díky svému přátelství s Aloisem Göblem, zaměstnancem Rohanů. Sychrov byl v držení Rohanů až do r. 1945, kdy jim byl zkonfiskován a stal se majetkem státu. Od roku 1995 je Národní kulturní památkou.

Novogotická nádhera

Zámek je vystavěn na obdélníkovém půdorysu, zdivo má červenou omítku. Do stran vybíhají dvě křídla. Průčelí zámku má kamenný portál a po obou jeho stranách jsou věže. Budovy jsou seskupené kolem rozlehlého čestného dvora, ze kterého se průjezdem vstupuje do parku. V interiérech je autentická zámecká instalace v novogotickém slohu, která podává ukázku jak se ve 2. polovině 19. stoleté žilo na venkovském šlechtickém sídle. K vidění jsou obytné místnosti panstva i jeho reprezentační prostory a královské apartmá, jehož hosty byli francouzský král Karel X., pruský král Vilém a císař František Josef I.

Interiéry jsou vybaveny cenným historickým nábytkem, porcelánem, sklem, obrazy a množstvím dalších drobností. Většina zámeckých místností vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Stěny zdobí nesmírně cenné olejomalby předků Rohanů a francouzských králů, o jejichž cennosti svědčí, že jsou jednak nejvýznamnějším souborem francouzských podobizen mimo Francii a také největší středoevropskou sbírkou portrétního umění.

Zámek nabízí 3 návštěvnické okruhy, noční prohlídky, ukázky sokolnictví a koncerty. Natáčely se zde pohádky Zlatovláska či Nesmrtelná teta.

Tipy na výlet

V nedalekém okolí najdete zříceninu hradu Vranov - Pantheon, zámek Malá Skála, zámek Svijany, skalní hrad Drábovna, rozhlednu Kopanina nebo zříceninu hradu Frýdštejn. V Turnově můžete navštívit chrám Narození Panny Marie nebo Dlaskův statek.

Ubytovat se můžete v Turnově.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Královský košt Liberec 2024

29.11.2024 - 29.11.2024
Liberec

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete