Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Nístějka

Jablonec nad Jizerou

Úzká skalnatá ostrožna nad soutokem Farského potoka s řekou Jizerou byla využita ke stavbě hradu Nístějka, dnes již poškozeného požárem a zubem času. Volně přístupná zřícenina se nachází přibližně 3 km jihovýchodně od městečka Vysoké nad Jizerou, odkud na něj vede turistické značení.Historie hraduPravděpodobnými zakladateli hradu byli v polovině 14. století Valdštejnové, majitelé nedalekého měste…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Jablonec nad Jizerou
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Semily
Obec
Jablonec nad Jizerou
Telefon

Úzká skalnatá ostrožna nad soutokem Farského potoka s řekou Jizerou byla využita ke stavbě hradu Nístějka, dnes již poškozeného požárem a zubem času. Volně přístupná zřícenina se nachází přibližně 3 km jihovýchodně od městečka Vysoké nad Jizerou, odkud na něj vede turistické značení.

Historie hradu

Pravděpodobnými zakladateli hradu byli v polovině 14. století Valdštejnové, majitelé nedalekého městečka Vysoké. V roce 1369 se připomíná Jindřich z Valdštejna, zvaný též Nístějka, který by mohl být i jeho zakladatelem. Na přelomu 14. a 15. století hrad získali Vartemberkové a posléze jej v letech 1422–1459 vlastnili páni z Jenštejna. Další písemná zmínka o hradě se váže až k roku 1519, kdy je uváděn jako pustý. Podle archeologických nálezů ve 2. polovině 15. století vyhořel a to byla hlavní příčina jeho zániku.

Podoba hradu

Podoba hradu byla velmi ovlivněna stavební plochou, kterou tvoří úzká ostrožna. Za šíjovým příkopem se nacházela hradba, dnes téměř zaniklá. Za ní stával bergfrit, z nějž se již dochovalo více zdiva. Brána, která v těchto místech u věže stávala, je již také téměř zaniklá. Velmi úzký prostor mezi bergfritem a palácem, postaveným na nejchráněnějším místě hradu, vyplňovaly pouze dřevěné objekty neznámé podoby. Palác, z nějž se dochovaly střepy zdiva a dva mohutné opěráky, byl podle archeologických nálezů vybaven kamny. Na bývalém nádvoří je vysekaný objekt, který mohl být cisternou či zásobárnou na obilí.

Tipy na výlet

Navštívit můžete Vlastivědné muzeum ve Vysokém nad Jizerou, zříceninu hradu Návarov nebo Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou. Za návštěvu stojí i Bozkovská dolomitová jeskyně.

Ubytování najdete ve Vysokém nad Jizerou.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

SVÁTEČNÍ auto moto farmářské a bleš…

08.05.2024 - 08.05.2024
Obec Tuhaň na Semilsku…

Akce s více než 45letou tradicí, dříve známá pod názvem - ,,burza Chuchelna,,. Nyní v obci Tuhaň na Semilsku, rodná…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete