Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

100 let republiky - přehled oslav 28. října

Redakce Atlasu Česka má tu čest pozvat všechny své čtenáře na akce spojené s oslavami 100. výročí založení Československé republiky, které o nadcházejícím víkendu osvěží kulturní život napříč všemi kraji naší země a poskytnou příležitost k seznámení se s pohnutými dějinami našeho národa a stejně tak i zábavné poohlédnutí za zajímavostmi a specifiky spojenými s desetiletími dlouhým vývojem dnes již neexistujícího Československého státu.

Redakce Atlasu Česka má tu čest pozvat všechny své čtenáře na akce spojené s oslavami 100. výročí založení Československé republiky, které o nadcházejícím víkendu osvěží kulturní život napříč všemi kraji naší země a poskytnou příležitost k seznámení se s pohnutými dějinami našeho národa a stejně tak i zábavné poohlédnutí za zajímavostmi a specifiky spojenými s desetiletími dlouhým vývojem dnes již neexistujícího Československého státu. 

Praha

Naše hlavní město se na blížící se státní svátek vyzdobí do slavnostního hávu a nabídne pestrou škálu zajímavých akcí, připomínajících kulaté jubileum Československého státu. Připomínku společné historie, umění či kultury přináší víkendový program "Pražská muzea zdarma", který v rámci oslav přináší vstup do většiny pražských muzeí zdarma či za symbolický poplatek. Celý víkendový program vyvrcholí grandiózním "Ohňostrojem pod Letnou", který vypukne symbolicky 28. října v 19 hodin, 18 minut. Originální program si na nadcházející víkend přichystali pracovníci jednoho z nejvytíženějších resortů, kteří zvou naše čtenáře na "Historicky první den otevřených dveří ministerstva zdravotnictví". Za návštěvu pak jistě budou stát i "Komentované prohlídky Univerzity Karlovy", které představí Filozofickou fakultu, Katolickou teologickou fakultu, Právnickou fakultu a mnohé další. Příjemným překvapením letošního roku je "Otevření Tyršova domu na Újezdě", který je jednou z nejpozoruhodnějších budov vzniklých v období první republiky. Slavnostní program mapující venkovský život a každodennost napříč stoletím přináší "Jubilejní víkend v Národním zemědělském muzeu". Mezi nejpopulárnější akce spojené s oslavami vzniku republiky pak bezesporu patří i "Dny otevřených dveří v Senátu".


Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji si oslavy 100. výročí republiky můžete užít například návštěvou "Oživené zámecké kuchyně na zámku Žleby", která potěší kuchaři a kuchtíky převlečenými v historických kostýmech a bohatým doprovodným programem. Poutavý návštěvnický program slibují i při "Oslavách 100 let výročí ČSR na Karlově náměstí v Kolíně", kde se kromě jiných představí populární Nezmaři či skupina Šlapeto. Ve výroční den se můžete ponořit do duchovní rozjímání při "Slavnostní bohoslužbě ke 100. výroční založení ČSR ve farním kostele sv. Jakuba v Kutné Hoře". Ve stejném městě pak zveme i na poutavý program "Vznik Československa 2018 ve fotografiích", které můžete obdivovat na noblesním zámku Kačina.


Jihočeský kraj

V malebné oblasti jižních Čech zveme naše čtenáře akci věnovanou vzniku Československé republiky, nazvané "Den republiky v Táboře". Těšit se můžete na prezentaci táborských spolků, divadel či tanečních souborů. Zvláštní formu oslav zvolili organizátoři "Kurátorských prohlídek Hostinských pokojů v Hluboké nad Vlatavou", které představí zdejší turistický skvost v kontextu vývoje posledního století. Vzpomínkou na dobu starodávné monarchie a následné roky první Československé republiky budou i letos "Podzimní hradní Novohradské slavnosti na Nových Hradech". Chcete-li si sváteční den zpříjemnit návštěvou netradiční akce, kterou nezažijete každý den, zveme Vás na "Výlov rybníka Olšina v Horní Plané".


Plzeňský kraj

Atlas Česka zve všechny své čtenáře ze západních Čech na unikátní "Oslavy vzniku samostatného Československého státu", které nabízejí bohatý kulturní i zábavní dvoudenní program, který by neměl uniknout Vaší ctěné pozornosti. Speciální pozvání pak směřujeme na "Slavnostní provedení opery Libuše v Plzni", které se uskuteční ve vyhledávaném divadle Josefa Kajetána Tyla. Zpříjemnit si státní svátek nákupem některého z prvních vánočních dárků můžete na "Zámeckých trzích na zámku Kozel", které lze spojit i s prohlídkou tohoto státního zámku.

 

Karlovarský kraj

Připomínat si vznik naší již více než stoleté republiky můžete rozličnými způsoby. V Karlovarském kraji Vás zveme například na "Slavnostní provedení Mé vlasti od Bedřicha Smetany", lákající do honosných prostor Grandhotelu Ambassador. Při příležitosti oslav stého výroční založení Československa vypukne v tuto neděli "Velkolepý hradní ohňostroj v Chebu", který budou moci pozorovat diváci z dalekého okolí. Zajímavou alternativou na strávení nedělního státního svátku je "Výlov rybníka Amerika u Františkových Lázní", kde si příchozí budou moci zakoupit některou z rybích specialit. Charitativní nádech pak přináší celovíkendová akce "Týden pro inkluzi aneb Setkání Seebergu", která umožní setkání s osobami s handicapem a představí specifickou formu inspekce a náhledu do jejich každodenního života.

 

Ústecký kraj

O nadcházejícím víkendu si oslavy Československého státu užijeme naplno ve všech krajích naší země a Ústecký kraj nebude výjimkou. Mezi nejvyhledávanější akce jistě bude patřit "100. výročí vzniku ČSR na Zahradě Čech v Litoměřicích", kde se můžete těšit na bohatý doplňkový kulturní i společenský program. Prvorepublikový nádech s bonusem v podobě retro módní přehlídky přináší letošní "Den českých řemesel v Úštěku", kam prý dle pořadatelů zavítá na svém koni i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Slavnostní jež docení především děti bude "Strašidelná ZOO v Chomutově", která připomene blížící se halloween a potěší soutěží o nejlepšího strašáka z dýně či nejzdařilejší masku. Dlouhou historii daleko přesahující obzor jednoho staletí pak naplno prožijete při návštěvě programu "Oživlá strašidla na zámku Jezeří", kde se budete chvíli bát a chvíli se radovat z historicky poutavého programu připomínajícího slavnostní atmosféru blížícího se státního svátku.



Liberecký kraj

Blížící se víkend nabídne po celé naší republice velké množství oslav spojených s nejvýznamnějším státním svátkem tohoto roku. Zvláštní pozornost si jistě zaslouží "Oslavy 100 let od vzniku republiky v Turnově", které vyvrcholí tradičním pietním aktem ve Skálově ulici. Zajímavou připomínkou naší historie pro malé i velké bude poutavý program "Otevřete třináctou komnatu hradu Grabštejn", který o nadcházejícím víkendu můžete navštívit letos naposledy. Vzpomínku na jeden z nejtragičtějších momentů našich novodobých dějin nabídne výstavně-performativní projekt "Sovětská okupace od počátku do konce", konající se v městečku Zákupy. Zábavu i poučení pak přinese liberecká výstava "Symboly státu 100. výročí vzniku Československé republiky v Liberci".


Královehradecký kraj

Obyvatelé Královehradeckého kraje si blížící se státní svátek mohou nejlépe připomenout při návštěvě kulturního programu "Ach, synku, synku v Dobrušce", který nabízí vystoupení jednoho z nejstarších pěveckých sborů v České republice. Malí návštěvníci si pak jistě naši historii rádi připomenou při "Strašidelné sobotě na zámku Dětenice", která jim zábavnou formou přiblíží každodennost života našich předků. Zajímavou sondou do historie minulého století bude i stálá expozice Regionálního muzea v Náchodě, věnovaná "Osudovým osmičkám Československého státu". Historický vývoj České Skalice pak připomenou "Oslavy 100 let od vzniku republiky", jejichž centrem bude zdejší Regionální informační centrum.


Pardubický kraj

Pardubicko není jen krajem zručných perníkářů, ale i centrem mnoha kulturních akcí, které o nadcházejícím víkendu zaměří speciální pozornost výroční vzniku samostatného Československého státu. Platí to především o "Slavnostním uzavření hlavní návštěvnické sezóny v Kladrubech nad Labem", které připomene vztah prvního československého prezidenta ke koním a nechá vystrojit i slavnostní průvod městem. Poutavou expozici představuje i "Mozaika z dějin regionu Chrudimska", představující místní historii v kontextu celostátních událostí. V nádherné Litomyšli si pak nenechte ujít program "Jsme 100", připomínající výroční vzniku republiky poutavou sondou do dějin místního kraje. Připomínkou válečného utrpení i jedinečného hrdinství bude pietní akt "Lidičtí muži v boji za svobodu", který můžete navštívit na území Ležáků.


Kraj Vysočina

Velmi důstojně a atraktivně zároveň pojali letošní připomínku svátku vzniku republiky organizátoři kulturních akcí na Vysočině. Velkolepý program okořeněný i návštěvou samotného prezidenta T.G. Masaryka uvidí návštěvníci slavnostního programu "Třebíč slaví stovku". Čas byste si měli udělat i na výjimečný program "100 let od vyhlášení ČSR v Pelhřiomově", kde si připomenete důležité momenty v historii Československa. Připomínku nejslavnějšího dne pro naši republiky můžete na vlastní kůži zažít i při návštěvě "Havlíčkova domu 28. října" v malebném městečku na pomezí Čech a Moravy. "Oslavy 100 let od založení Československa vyvrcholí v Bystřici nad Pernštejnem" slavnostním odhalením sochy prvního československého prezidenta.

 

Jihomoravský kraj

Mezi připomínkovými akcemi spojenými s nadcházejícím státním svátkem v Jihomoravském kraji zveme na "Retro muzeum na statku Brno", kde si všichni návštěvníci mohou připomenout období první republiky a činnosti i předměty spojené s různými vývojovými etapami posledních 100 let. Unikátní atmosféru lidové folklorní pospolitosti ozvláštněnou nefalšovanými moravskými pochoutkami nabízí "Krojované hody v Dobročkovicích", které zvou na slavnostní průvod obcí a večerní živou zábavu v krojích i bez nich. Zvláštní poděkování za jejich konání patří rodině Tynklů, která se bezchybnou organizací každoročně zaslouží o spokojené úsměvy na tvářích desítek nadšených návštěvníků. Slavnostní atmosféru pak zažijí i účastníci "Koncertu k výročí založení ČSR ve Znojmě", konané jako již tradičně v Městském divadle. Pomyslným zlatým hřebem taneční sezóny bude "Swingový galavečer k 100 výročí vzniku ČSR v Mikulově", který bude atraktivní pompézním programem i svižnými swingovými rytmy.


Olomoucký kraj

Také v Olomouckém kraji se koná několik slavnostních akcí, které si zaslouží pozornost našich čtenářů. V prvé řadě bychom rádi pozvali na "Československý jazzový festival v Přerově", který se v tomto známém městě koná již více než tři desítky let. Výjimečnou atmosféru slibuje i letošní "Zakončení hlavní turistické sezóny ve Šternberku", přinášející poutavé prohlídky hradu zaměřené na připomínku výroční vzniku našeho samostatného státu. Pro malé i velké návštěvníky je určen velkolepý "Lampionový průvod Olomoucí", který je originálním příspěvkem města do letošních velkolepých oslav. Milovníky vážné hudby pak zajisté potěší "Bachův varhanní koncert Petra Koláře", který jako součást letošních oslav můžete navštívit v Prostějově.


Zlínský kraj

Originální způsob jak si připomenout blížící se výročí vzniku samostatné republiky nabízí "Koncert k 100 výroční vzniku Československa v Holešově", který nabídne výběr z díla Bedřicha Smetany, Josefa Suka či Antonína Dvořáka. Zajímavým tipem na blížící se státní svátek je pozvánka na "Expozici Karla Kryla v Kroměříži", která originálním a interaktivním způsobem představuje návštěvníkům život a dílo tohoto význačného umělce minulého století. Seznámení s folklorními tradicemi a životem našich předků přináší poutavý program "Jak jde kroj, tak se stroj", který můžete na vlastní oči spatřit ve Valašském muzeu v přírodě. V souvislosti se stoletým výročím vzniku republiky představuje zlínský zámek "Tématickou výstavu Člověk - Město 1918 - 2018".


Moravskoslezský kraj

Na severovýchodní Moravu bychom rádi pozvali čtenáře zajímající se o historii a to se zaměřením na tu regionální. Velkou pozornost si jistě zaslouží nová expozice v muzeu Hlučínska "Kdo jsou lidé na Hlučínsku", která mapuje kořeny zdejšího osídlení a vývoj generací našich předků. Dámy a dívky pak jistě ocení výstavu "Móda osmiček", kterou můžete i o tomto víkendu navštívit ve Slezském zemském muzeu. Aktivní turisté jistě ocení "Nejlepší dřevěné stavby roku", které jsou detailně představeny ve slezské metropoli. 100 let od vzniku republiky pak přímo vybízí k seznámení se s "Československou armádou", konkrétně s tématickou výstavou v památníku druhé světové války v Hrabyni.





 

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete