Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Den české státnosti 2020

Svátek odkazující na výjimečný život i skutky patrona českých zemí sv. Václava připadá letos na pondělní termín, čímž většině z nás prodlouží víkend a nabídne příležitost k návštěvě některé z kulturních, sportovních či společenských akcí. Abyste měli z čeho vybírat, připravil Vám Atlas Česka nabídku toho nejzajímavějšího dění napříč všemi regiony.

Praha

V našem hlavním městě si blížící se svátek spojený s osobností sv. Václava můžete zpříjemnit účastí na "Výroční slavnosti v ZOO Praha", kde na Vás čeká celodenní program za přítomnosti vzácných hostů. Sousedské setkání spojené s hudební produkcí, dobrým jídlem a vzájemným veselím slibuje "Festival Vegan X", který zve do Pražské tržnice. Laskavá hospůdka s nezaměnitelným geniem loci pořádá originální "Spolektiv a Svatý Václav v Balbínce", kde v atmosféře blízké vzájemnosti zahrají Ivo Jahelka, Ivan Hlas či Vladimír Merta. Rádi naše čtenáře zveme i na novou akci "Svatováclavské velebení", která do parku Na Jezerce láká na pestrý program pro celou rodinu, loutková divadla či vystoupení hudební skupiny Pískomil. Kulturní podzimní scénu v Praze rozzáří festival "Praha září", který vybírá to nejlepší z populárních uměleckých akcí v Praze. O tom, že lze ve fotografování učinit velký krok dopředu přesvědčí všechny zájemce unikátní kurz "Naučte se fotit za jediný den", který se koná pod patronací Jana Rybáře, vítěze soutěže Czech Press Photo.


Středočeský kraj

V bezprostředním okolí našeho hlavního města můžete o nadcházejícím prodlouženém víkendu navštívit například "Pohádkovou zemi v Pičíně", která láká na kouzelný svět mluvících stromů, čarodějnic, bludiček či lesních skřítků. Za radostnými zážitky můžete vyrazit i do "Duhového parku v Třebovli", kde se nachází na šest desítek atrakcí a her. Stále aktuálnější odkaz našeho nejvýznamnějšího spisovatele uchovává "Nová expozice Karla Čapka", kterou můžete navštívit ve Staré Huti u Příbrami. Pro malé i velké návštěvníky slibuje originální zábavu "Zrcadlový labyrint v Líbeznici", kde se můžete těšit na levitující stolek, optické klamy a zrcadlové bludiště. Výpravu do pravěkých dob slibuje "Nejmodernější virtuální realita Dinosauři VR", která Vás vezme na pomyslnou cestu proti proudu času.


Jihočeský kraj

Aktuální situace přináší do našich životů mnoho stresových situací, které je však třeba občas proložit i chvilkami relaxace a oddychu. Proto bychom Vás v kontextu blížícího se svátku rádi pozvali na "Mezinárodní hudební festival Český Krumlov", který nabízí desítky unikátních vystoupení v prostředí nádherného středověkého města. Do Bechyně se jezdí nejen za památkami či populárními lázněmi, ale letos i za "Výstavou 100 let skautingu", která kromě historie a přítomností tohoto hnutí v Bechyni nabízí i originální hernu v duchu lesní moudrosti. Slavnostní ráz bude mít slavnostní zahájení "9. ročníku Měsíce věží a rozhleden", které se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Poslední záříjový víkend pak nesmíte vynechat populární "Svatováclavské slavnosti v Českém Krumlově", které se jako tradičně ponesou v duchu oslav přicházejícího podzimu.


Plzeňský kraj

Rozhodnete-li se bojovat s všudypřítomným virem odvahou a aktivním způsobem života, připravili jsme pro Vás v Plzeňském kraji několik tipů na strávení svátečního dne. Jedním z nejzajímavějších je originální "Výstava Co je psáno, to je dáno", které zve do Národopisného muzea Plzeňska. Původně jarní termín měl "Plzeňský festival vína", který však svým zářijovým přesunem udělá radost všem vinařům a milovníkům tohoto pomyslného nápoje králů. Rodiny s dětmi jistě rády ocení unikátní pozvánku do "Domu pohádek v Plzni", který se nalézá v prostředí lochotínského parku a bezprostředně sousedí s populárním Dinoparkem. O prodlouženém víkendu Vás pak rádi uvítají na "Dnech Šumavského trojhradí", které se uskuteční v romantickém prostředí památného hradu Rabí. Během posledních zářijových dnů pak vygraduje i letošní ročník "filmového festivalu Finále Plzeň", který nabízí ty nejzajímavější české filmy a seriály.


Karlovarský kraj

Hledáte-li tipy na strávení nadcházejícího volného pondělí v západních Čechách, přinášíme Vám pozvánku na atraktivní program hojně navštěvované "Výstavy fotografií Michaela W. Pospíšila", která se zaměřuje na hlavní téma francouzských a pražských kaváren. Za žertovným divadelním kouskem můžete v pondělí vyrazit do "Západočeského divadla v Chebu na představení Miluju Tě, ale...", které potěší všechny milovníky komických situací vyplývajících z rodinného života. Na státní zámek Kynžvart opět zavítal "Komiksový festival Koma", který si jako ústřední téma letošního ročníku vybral téma milníků. Poetickou výpravu proti proudu času slibuje "Domácí štěstí za časů našich babiček", které zpříjemní den všem návštěvníkům zámku Chyše.


Ústecký kraj

Nadcházející prodloužený víkend přímo vybízí k nějakému rodinnému výletu či návštěvě některé z mnoha nabízených kulturních akcí. Jednou z velmi zajímavých je "Výstava fotografií Jana Polanského - Šaháš do tmy", která zve do malebné obce Peruc nedaleko Loun. Zajímavou takřka až sousedskou aktivitou je letošní "Slavnost Zažít město jinak", která má v Ústí nad Labem za cíl podpořit místní komunitu, sousedské vztahy a lidskou vzájemnost. Do krajského města se s očekáváním vrací i populární "Festival Jeden svět", jehož program rozzáří plátna na desítkách míst po celé naší zemi. Zajímavým tipem na rodinný výlet bude i pozvánka na "Prohlídku lodi kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě", který patří k nejkrásnějším architektonickým dílům severozápadních Čech.

Liberecký kraj

Z Libereckého kraje Vám na nadcházející prodloužený víkend přinášíme několik zajímavých tipů. Spojení unikátního zážitku spolu s procházkou po čarokrásné přírodě slibuje "Malování v Krkonoších", které nabídne čtyři dny s empatickým lektorem. Sportovně založené čtenáře jistě potěší "Svatováclavský běh městem Dubá", které se uskuteční již potřetí. Děti jistě ocení známého televizního baviče, který vystoupí v Jablonci nad Nisou v rámci programu "Michal na hraní" a potěší nejen pohádkou, ale i tancem, zpěvem a loutkovým kamarádem Františkem. Obdobnou porci zábavy nabídne i "Svět kostiček na zámku Lomnice nad Popelkou", který představí všem zájemcům modely složené ze stavebnic Lego. Letos poslední příležitost k "Prohlídce Zooparku Berousek" budou mít ti z našich návštěvníků, kteří o nadcházejícím svátku zavítají do poetického městečka Doksy.

Královehradecký kraj

O nadcházejícím prodlouženém víkendu můžete i v Ústeckém kraji navštívit mnoho pozoruhodných akcí, které potěší i poučí zároveň. Jednou takovou je program nového dětského koutku "Futurum Hradec Králové", kde můžete i přes rouškové omezení zažít spoustu radosti i zábavy. Unikátní soustavu tří síťových hřišť zavěšených v korunách stromů a propojených s 3D bludiště slibuje "Park Na Větvi a 3D bludiště v Hradci Králové", které je ideálním tipem na rodinný výlet o nadcházejícím prodlouženém víkendu. Oblíbenou a hojně navštěvovanou společenskou akcí bude i letos "Hradecký koštýř", který ve sváteční den nechá návštěvníky ochutnat to nejlepší víno českých a moravských vinařů. Historickou sondou do minulosti bude interaktivní pásmo "Jak se jedlo v pravěku", které láká návštěvníky do Archeoparku ve Všestarech. Na sváteční termín pak připadá i pozvánka na "Mimořádné prohlídky opočenského zámeckého depozitáře zbraní".


Pardubický kraj

O posledním zářijovém víkendu spojeném obvykle se svátkem sv. Václava zveme naše čtenáře velmi rádi na pomyslné putování časem, které Vám nabídne program "Od jara do léta", ohlížející se za lidovými tradicemi a zakončující letošní hojnou návštěvnickou sezónu. To nejryzejší z českého umění co si lze jen představit nabídne návštěvníkům nová "Expozice plakátu Alfonse Muchy", lákající do Regionálního muzea v Chrudimi. Okouzlující přírodní scenérie Dolní Moravy nabízejí poutavou hru pro celou rodinu, skrývajícím se pod tajuplným názvem "Zábavná procházka s luštěním a tajenkou". Doposud největší cirkusovou výstavou v českých dějinách potěší své příznivce Regionální muzeum v Litomyšli, které zve na program s všeříkajícím názvem "Cirkus v Litomyšli".


Kraj Vysočina

Státní svátek oslavující naši státnost a jejího symbolického patrona zavede mnohé z Vás do oblasti malebné Vysočiny. Pokud zde budete i s Vašimi malými ratolestmi, zveme na "Pardubický příhrádek", který je místem kreativních workshopů a možností k příjemnému trávení volného času. Den plný zábavy, odpočinku i atmosféry staročeského venkova nabídne "Babiččin dvoreček v Licibořicích", kde si budete moci pohladit a nakrmit daňky, muflony či divoká prasata. Ojedinělou práci vyhlášeného umělce Lubomíra Šilara můžete obdivovat ve "Stálé expozici Altamira", nalézající se v Lanškrouně. V nedaleké vzdálenosti od Svitav pak zveme všechny naše aktivní čtenáře co se rádi baví na "Fotbalpark v Litomyšli", kde na Vás čeká hřiště s 18 přírodními jamkami i umělými překážkami.





Jihomoravský kraj

Babí léto v plném rozpuku si ti šťastnější z našich čtenářů budou moci užít v Jihomoravském kraji, kde sluneční paprsky posilují imunitu s největší intenzitou, obzvláště pokud se opírají do bobulí vyhlášeného vína. Prodloužený víkend proto láká především k návštěvě "Dne plného zážitků v MIkulčicích", která je živou reklamou na bohaté slovácké tradice. Netradiční sondu do pravěkých dob přináší jedinečné "3D kino s Dinousary v Brně", které představí originální snímek s vyhlášené produkce britské BBC. Příjemnou procházku spolu s letním osvěžením nabízí "Tišnovská pivní stezka", která zve do kouzelné krajiny jižní Moravy. Interaktivní expozici spojenou s prohlídkou zámku přináší program "Cesta do pravěku na zámku Blansko", odkazující na životní styl neandrtálců. Pohádkovou atmosféru jistě bude mít i možná procházka v Gránickém údolí ve Znojmě, která láká na "Chaloupku s opravdovou Karkulkou".






Olomoucký kraj

O nadcházejícím prodlouženém víkendu spojeném s připomínkou odkazu sv. Václava Vás v Olomouckém kraji zveme především na závěr jedinečného programu "Zažij město jinak", který bude i v Olomouci jedinečnou pouliční sousedskou slavností. Zajímavým tipem na netradiční výlet bude i "Exkurze po nejstarší palírně v Evropě", která všechny milovníky lahodného alkoholu přiláká do historického Prostějova. Využijte i detailně propracovaného projektu "Jesenicko rájem bikerů", který zahrnuje několik desítek tras, rozkládajících se v bezprostřední blízkosti Rychlebska. Společenským setkáním upozorňujícím na dávné tradice našich předků bude letošní "Setkání hanáků v Olomouci", které potěší vystoupením folklorních, cimbálových i dechových muzik. Pro milovníky zvířat všech věkových kategorií pak přinášíme pozvánku na "Komentovaná krmení zvířat v ZOO Olomouc".


Zlínský kraj

Oblast Zlínska patří k nejreligióznějším krajům v naší republice a proto se zde oslavy sv. Václava dají prožít velmi autenticky a s dostatečnou dávkou originality. Přesvědčí se o tom jistě všichni návštěvníci "Lanového labyrintu s expozicí veverek", který je ideálním místem pro strávení rodinného prodlouženého víkendu. Unikátním místem s jedinečnou atmosférou je "Stezka lovců mamutů v Boršicích", která je hojně vyhledávanou turistickou atrakcí celého regionu. Nezapomínáme ani na divadelní příznivce, kteří jistě ocení melodramatické představení "Třetí prst na levé ruce", předváděný kvalitní a hojně vyhledávanou Malou scénou ve Zlíně. Obdivovatelé flory pak jistě neopomenou návštěvu "Výstavy fuksií", která probíhá až do konce září na zámku v Buchlovicích".





Moravskoslezský kraj

Na severovýchodě Moravy se o nadcházejícím prodlouženém víkendu jistě najde mnoho zajímavých místa a akcí, které zaujmou a potěší široké spektrum našich čtenářů. Nejlepší parametry co do poměru kvality a rozměrů mají "Motokáry Frenkart ve Frenštátě pod Radhoštěm", kde mohou ti odvážnější fandové rychlých závodů otestovat své jízdní dovednosti. Celá rodina si pak dozajista užije sváteční den ve "Funparku Žirafa", který láká na dětské trampolíny, 7D kino či velké množství prolézaček. Netypickou sousedskou slavností určenou pro všechny věkové kategorie bude program "Zažít Ostravu jinak", který má za cíl podpořit sousedské vztahy a lidskou pospolitost. Celodenní program plný duchovní osvěty i vzájemného poveselení slibuje letošní "Svatováclavská hororová pouť ve Štramberku". Pro sportovně založenou ekipu našich čtenářů je určen "Běh Novojičínským parkem", který připadá na blížící se sváteční pondělí.






 

 

 

 

 

 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Koncert dětských pěveckých sborů ZU…

03.05.2024 - 03.05.2024
Masarykův kulturní dům…

Koncert

MAJÁLES UTB 2024 - Zlín

03.05.2024 - 03.05.2024
Zlín

Majáles UTB je největší hudební akcí ve Zlínském kraji pořádanou výhradně studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete