Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zahájení turistické sezóny 2016

Praha

 

Pražané si přicházející jarní měsíce mohou zpříjemnit návštěvou či účastí na některé z akcí, proplouvajících napříč rozličnými kulturními, sportovními, hudebními či estetickými žánry. Velkou pozornost jistě zaslouží unikátní "Komentovaná prohlídka nové budovy národního muzea v Praze", která zájemcům představí nově otevřenou přírodovědeckou expozici Noemova archa. Svěže pak jistě zapůsobí i "Jarní hudební radovánky s panem Vivaldim", které jsou jednou ze zastávek v rámci putování napříč čtyřmi ročními obdobími. Příchod jara jsme si již tradičně zvykli spojovat i se slavnostním "Otevřením rozhledny Obora v trojské zoologické zahradě". 25. března pak zažijte poutavý a bohatý program v rámci "Slavnostního zahájení další sezóny v ZOO Praha", které láká na krmení zvířecích mazlíčků. Zahájením běžecké sezóny v Praze je již tradičně "Sportisimo Maraton Praha 2016", jehož rychlá a svižná trať přeje rekordům běžců z Čech i zahraničí. K prvním jarním týdnům patří i "Burza dětského oblečení a potřeb", která se odehraje v sobotu 19. března. Oslavou blížícího se jara bude i tradiční "Jarní sborový koncert Praha", který potěší všechny posluchače v okouzlujících prostorech kostela sv. Klimenta v Klimentské ulici. 

 
 

 Středočeský kraj

 

Mezi akce tradičně spojované se zahájením turistické sezóny v jednotlivých regionech naší země patří již několikátým rokem i stále oblíbenější "Závody ve sportovní chůzi s kočárkem v Kutné Hoře", které mají všechny návštěvníky i místní obyvatele motivovat k pravidelnému pohybu a sportovní aktivitě. Po dlouhé zimní přestávce si naši pozornost zaslouží i toky malebných českých řek a říček. Proto bychom Vás co nejsrdečněji pozvali i na "Odemykání řeky Sázavy", které se za velkého zájmu nejen vodáků uskuteční v malebném Týnci nad Sázavou o prvním dubnovém víkendu. S nadcházejícími jarními měsíci započíná i provoz některých kulturních objektů, které vyzývají k návštěvě především rodiny s dětmi. Platí to například o "Jarní rovnodennosti na Hrádku", kde můžete být přítomni slavnostnímu otevření venkovní expozice zdejší archeolokality. Pro vyznavače tance a kvalitní společenské zábavy pak přinášíme pozvánku na "Jarní ples v Kolíně", který je jedním ze zakončujících momentů letošní plesové sezóny. K jaru neodmyslitelně patří i nové oblečení, pročež Vás v této souvislosti zveme na "Tradiční jarní bazar oblečení pro děti v Benešově"

 
 

 Jihočeský kraj

 

S ustupující zimou je třeba zaměřit svou pozornost na probouzející se přírodu, jejíž čilost a pronikavá živelnost nenechá chladným žádného z našich čtenářů. Na vlastní kůži lze podobné pocity zažít například při "Odemykání Lužnice v Suchdole nad Lužnicí", které pořádá Vodácký klub a zahrnuje celodenní plavbu až k jezu u Majdaleny či bohatý večerní program. Vaši pozornost si pak bezesporu zaslouží i "Odemykání Vltavy", které je již dlouhou zaškrtnuto v kalendáři všech vodáků a milovníků zážitků v přírodě. Těšit se jako již tradičně můžete na plavbu z Českého Krumlova do Zlaté Koruny, počínající v kempu Krumlov u Trojice. Konec zimy a začátek jara je dlouho očekávanou příležitostí pro letošní "Vynášení morany a vítání jara ve Strakonicích". Svou tradiční oslavu příchodu jara a neoficiální zahájení turistické sezóny zažijí všichni účastníci "Jarní slavnosti v Písku", kde se můžete těšit i na loutkovou pohádku či starobylou Českou besedu. Originálním zahájením turistické sezony bude i"Písařská dílna na hradě v Landštejně", která se koná k 785. výročí prvního objevení se názvu Landštejn v archivních pramenech. 

 
 

 Plzeňský kraj

 

V oblasti Plzeňského kraje se letos můžete setkat s několika desítkami akcí, které symbolicky zahájí novou turistickou sezónu. Mezi ty novější a zároveň nejočekávanější bude jistě patřit "Festival světla v Plzni", který oživí historické centrum západočeské metropole a představí všem zájemcům to nejlepší ze současného videomappingu a světelných instalací. V neděli 10. dubna si můžete užít "Strolleringové závody ve sportovní chůzi s kočárkem", které se konají i letos v malebné Čiháni. K probouzející se jarní přírodě patří neodmyslitelně i láska a to v jejích různorodých podobách. Pro ty kdo hledají partnera či partnerku nebo se jim pozvolna vytrácí kouzlo lásky z jejich vztahu je připraven "Jednodenní inovační kurz lásky", který můžete navštívit v Chodové Plané. Nové a doposud nepoznané pohledy na středověký hrad přináší "Mezinárodní den památek na hradě Švihov", který nabídne prohlídku i tradičně nepřístupných částí hradu. 

 

 Karlovarský kraj

 

Výborným tipem na uvítání blížícího se jara pro obyvatele Karlovarského kraje přinášíme v podobě "Hauenštějnského vítání jara na hradě", které bude symbolicky vyhánět zimu z Hornohradského údolí i Krušných hor. Těšit se můžete na utopení Moravy, otevřené workshopy či projížďky na koni pro nejmenší. K nové turistické sezóny patří i řada jarních kulturních akcí, které se odehrávají ve všech větších městech i městečkách. Platí to i o "Jarním osvěžení Jany Hoffmannové", která v Sokolově vystoupí se slavnými muzikálovými písněmi a známými áriemi. Originální program si pro všechny své návštěvníky přichystali organizátoři "Nočních prohlídek hradu Hauenštejn", jehož brány se výjimečně otevřou již před devatenáctou hodinou v sobotu 26. března. 

 
 

 Ústecký kraj

 

Počátkům jara a přicházejícím teplým měsícům patří již neodmyslitelně i "Mezinárodní soutěžní fetival pro děti a mládež Svátek jara", který i letos symbolicky zahájí turistickou sezonu v severozápadních Čechách. Těšit se můžete na přehlídku pěveckých, hudebních a tanečních souborů, které sem zavítají z více než stovky světových zemí. Oslavou typicky českého národního nápoje bude "Zahájení sezony v chrámu chmele v Žatci", které zve na lahodné pivo, vystoupení dětského souboru, přítomnost všudybýlka skřítka Hopa či slavnostní rozsvícení Chmelového majáku. S příchodem jarních měsíců se pojí i "Hradní jaroslavení v Litoměřicích", které slibuje bohatý zábavný i naučný program, připomínku velikonočních tradic či vyprávění probošta Litoměřické kapituly. Na novou turistickou sezonu se těší i v ZOOparku v Chomutově, kde se 19. března koná oblíbené a populární "Probouzení medvědů", slibující zábavný program pro malé i velké.  Originální atmosféru jedinečné kulturní akce bude mít "Ples jara v Litoměřicích", který slibuje slavnostní náladu, vůně květin či brazilskou karnevalovou show. 

 

Liberecký kraj

 

Oblast Libereckého kraje zasahuje z velké části i do malebného pásu našich největších hor, které bedlivě střeží jejich pán - Krakonoš. Na setkání s ním bychom Vás rádi pozvali v rámci "Setkání s Krakonošem aneb vítání jara v Harrachově", které potěší rozmanitými akcemi pro děti, ukázkami lesnických dovedností či vystoupením známých hudebních skupin. Naše pozvánka směřuje i k návštěvě nejstarší zoologické zahrady v Liberci, kde se odehraje "Zahájení sezóny v ZOO Liberec", přinášející spoustu atraktivních bonusových akcí. Čekají Vás dílničky, infostánky či prezentace přírodních léků a léčivých prostředků. Atmosféru nastupujícího jara oceníte zvláště při "Jarních kreativních dílnách v Jablonci nad Nisou", kde si budete moci vyrobit vlastní korálkovou květinu či sestavit vlastní originální šperk. O nadcházejícím víkendu pak srdečně zveme na "Čokoládové hody v Liberci", které nabídnou lahodné sladké i slané pokrmy s čokoládou. Zajímavý program jistě ocení i účastníci "Pohádkových prohlídek zámku Sychrov", které ve svém programu skýtají mnoho tajuplných hádanek. 

 
 
 

 Královehradecký kraj

 

Mnoho natěšených aktivních turistů jistě již s nedočkavostí vyhlíží letošní "Královedvorské běhy", které poutají pozornost atraktivními cenami a jedinečným prostředím ZOO ve Dvoře Králové a místního Safari. Jednou z nejzajímavějších akcí v Královedvorském kraji bude bezesporu "Otevírání pevnosti Josefov 2016", jejíž tématem bude prusko-rakouská válka, od které letos uplyne 150 let. Těšit se můžete na průvod městem či improvizovanou bitvu rakouských a pruských jednotek na hradbách. Originální průběh bude mít jistojistě i "Vítání jara v pivovaru v Rychnově nad Kněžnou", který láká na soutěž ve vaření kotlíkových gulášů, prodej zabijačkových specialit či živou hudbu. Již tento pátek Vás srdečně zveme na "Odemykání zámku Náchod s Ottaviem Piccolominim", který osvěží i libozvučná renesanční a barokní hudba. O den později pak nejen malé výletníky jistě oslovíme "Jubilejním pochodem Českým rájem", který bude hostit několik stovek poutníků.

 
 

 Pardubický kraj

 

Atlas Česka vše všechny své čtenáře milující bouřlivý proud romantických řek na další ročník vítání blížícího se jara do Běstvini, kde se odehraje "Odemykání Doubravy"se všemi náležitostmi, které k němu patří. Těšit se můžete na společnou plavbu i následný večer za zvuku kytar a cinkotu naplněných pohárů. V neděli 10. dubna můžete přijít přivítat jarní měsíce na další ročník "Závodů ve sportovní chůzi s kočárkem v Chrudimi", které budou rozděleny do tří výkonnostních kategorií a potěší i bohatým doprovodným programem. Velkou popularitu si mezi návštěvníky jistě získá akce nazvaná "Svatební dny na zámku v Litomyšli", která v polovině dubna nabídne všem zamilovaným ideální tipy pro oslavy jejich životního dne. 

 
 
 

Kraj Vysočina

 

O blížícím se víkendu byste neměli vynechat slavnostní "Zahájení sezony na hradě v Lipnici", který otevře své brány pro veřejnost s mnoha originálními novinkami. K počátku jara v Jihlavě již neodmyslitelně patří i jedinečné pásmo "Expediční kamera", které zájemcům představí to nejzajímavější z letošní dokumentaristické produkce napříč jednotlivými kontinenty. Mezi stálice nové turistické sezony pak bezesporu patří i vyhlášené "Třebíčské loutkářské jaro", které započne v sobotu 2. dubna.  Naprosto originální příležitostí ke kulturnímu tipu nové sezóny je pozvání na "Poslední recitál Marty Kubišové", který si můžete v magické Třebíči, obléknuvší se v prvních jarních týdnech do mozaiky pestrobarevných odstínů. 

 
 
 

Jihomoravský kraj

 

Na jižní Moravě již všichni s napětím očekávají vypuknutí letošní turistické sezóny, která láká na mnohá atraktivní specifika a kreativní novinky. Bezesporu to platí o"Zahájení rekreační sezóny na Vranovsku/Bítovsku", které je příjemným víkendem pro celou rodinu  s možností mnoha netradičních adrenalinových aktivit. Srdečně zveme i na "Zahájení turistické sezóny v Pasohlávkách", které do zdejšího autocampu přiláká několik populárních hudebních skupin (např.: Horkýže Slíže, Motorband) a nabídne i bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Velkou popularitu mezi návštěvníky si získaly za dobu své existence i "Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích", které letos proběhnou 19. března. O poslední březnové sobotě pak v přístavišti pod zámkem můžete prožít báječný den s neopakovatelnou atmosférou v rámci "Vítání jara v Lednici". S blížícím se jarem se probouzí i naše zahrádky, o čemž Vás nejlépe přesvědčí každoroční "Hodonínská zahrada", konající se v kulturním domě na Horních Valech. Milovníky kvalitního moravského vína pak jistě potěší další ročník akce "Ze sklepa do sklepa", která vzdává hold vinařům s malebné oblasti Velkých Bílovic. 

 
 

 

Olomoucký kraj

 

Pokud jste ještě při svých cestách za krásami české a moravské země nezavítali do Olomouckého kraje, přijměte naše pozvání na "Zahájení turistické sezóny v Olomouci", kde se můžete těšit na ochutnávku tvarůžkových specialit, doprovodný folklorní program či prezentaci regionálních minipivovarů. V krajském městě Olomouci pak zaujme i akce "Brány památek turistům dokořán", která láká na zpřístupnění památek a komentované prohlídky. Oslavy s nádechem 490. výročí letos čekají na účastníky "Slavnostního zahájení lázeňské sezóny v Lázních Slatinice", které potěší nejen příjezdem čtyřspřeží z Muzea historických kočárů Václava Obra. O blížícím se víkendu si pak nenechte jít "Zahájení návštěvnické sezóny na zámku ve Velkých Losinách", kde nebudou chybět oblíbené tulipány, těsně spjaté s historií zámku. Závěrečná pozvánka pak míří na "Slavnostní zahájení turistické sezóny cestovním kočárem po pamětihodných místech Olomouckého kraje". 

 
 
 

Zlínský kraj

 

Nadšenými cestovateli se náš server jistě jen hemží a proto bychom Vám rádi představili několik zajímavých akcí, kterými startuje turistická sezóna ve Zlínském kraji. Za pozornost jistě stojí oblíbený "Hanácký jarmark v Kroměříži", který zve všechny účastníky na bohatý kulturní program na Hanáckém náměstí. Pravidelně na počátku jara se do historické Kroměříže sjíždějí vyznavači zvířecích trofejí na chovatelskou přehlídku "Myslivost v Kroměříži". Návštěvníci zde mohou letos shlédnout stovky trofejí srnčí, dančí, mufloní či jelení zvěře. O poznání silnější kalibr pak přiláká všechny turisty a milovníky adrenalinu na "Valašskou rallye 2016", která je nejnáročnější automobilovou soutěží konanou na našem území. K období jara a nové turistické sezóny již neodmyslitelně patří i "Velikonoční výstava ve Valašském muzeu v přírodě", která láká na bohatý folklorní program a lahodné pochoutky z oblasti malebného Valašska. 

 

Moravskoslezský kraj

 

Při toulkách po severní Moravě se jistě rádi podíváte na jedinečný "Karneval chutí Ostrava 2016", který na výstavišti Černá louka symbolizuje jednu z částí zahájení letošní turistické sezóny. Těšit se můžete na kulinářskou show, ochutnávku dobrého jídla a pití či skvostná degustační menu. Oficiální zahájení sezóny si pro své návštěvníky připravili organizátoři "Jara v ZOO Ostrava", které bude podpořeno atraktivním komentovaným krmením těch nejzajímavějších druhů. K prvním jarním měsícům samozřejmě neodmyslitelně patří i "Den ptactva v Ostravě", lákající na probouzející se a stále aktivnější opeřence ze všech koutů planety. Třetí dubnový den pak stovky návštěvníků nevynechají "Zahájení sezóny na zámku ve Fryštáku", které bude plné soutěží a poučení pro malé i větší návštěvníky. Bohatým kulturním programem pro děti i rodiče se samozřejmě i letos pochlubí "Otevírání hradu Starý Jičín", které se ponese ve stylu středověkých šermířů. 

 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

21.04.2024 - 21.04.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 21. dubna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Bez Předsudků 2024 - Kadno

17.04.2024 - 24.04.2024
Kladno

Festival Bez předsudků představí klíčová témata současnosti a to ve dnech 17. a 24. dubna na Kladně. Během těch…

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Vsetinský filmový maraton 2024 - Vs…

19.04.2024 - 21.04.2024
kino Vatra

Vsetínský filmový maraton s pořadovým číslem 26 se uskuteční v kině Vatra Vsetín o víkendu od 19. do 21. dubna 2024.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete