Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Ladův kraj

Říčany

Tento malebný kraj spojený s předním českým spisovatelem a malířem Josefem Ladou, který se rozkládá mezi Prahou a Sázavou v okolí Hrusic, v sobě skrývá nemalé množství krásných míst, nejedno z nich Lada zachytil ve svých dílech. Známé postavy jako kocour Mikeš, řada víl, vodníků a mluvících zvířátek má své předobrazy právě tady. Kopcovitou krajinou vede řada turistických stezek nebo cyklotras, o kterých se ještě zmíníme. Kromě toho si zde můžete zahrát třeba golf, squash nebo tenis a na řece Sázavě samozřejmě provozovat vodácké sporty.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Cesta Kocoura Mikeše je dlouhá asi dvacet kilometrů, po cestě vás čeká několik zastavení, při nichž si připomenete slavné úryvky z Ladovy knížky o kocourovi Mikešovi. Tabule s krásnými obrázky se vztahují k místům, kde Mikeš prožíval svá dobrodružství. Výchozí bod Mikešovy cesty je z Ladovy rodné vesnice - Hrusic a pokud budete chtít projít celou stezku, konec vaší procházky bude v Říčanech. Cestu kocoura Mikeše můžete projít po svých nebo na kole.

Celým krajem vede okružní naučná stezka, která spojuje zajímavá místa v regionu a na kterou se můžete vydat opět pěšky nebo na kole. Je ale třeba si dobře rozvrhnout své síly, Ladova naučná stezka značená červeným kvítkem je dlouhá 76 kilometrů. Stezka vás zavede do mohutného lesního komplexu přes Černé Voděrady, Louňovice, Struhařov a Zvánovice. Samozřejmě vede přes Ladovu rodnou ves - Hrusice,  kde můžete narazit na jeho rodný dům nebo třeba památník kocoura Mikeše. Stezka dále vede kolem dvou krásných zámečků - Zámek Štiřín, který je spojen s rodem Ringhofferů, jež zdejšímu kraji vládli, a Zámek Kamenice. Projdeme řadu malebných staročeských obcí jako Klokočná či Kostelec u Křížků, kde můžeme obdivovat malebné návsi či kostely, a v nedalekém Ondřejově se pak nabízí návštěva hvězdárny, která slouží jako astronomický ústav Akademie věd a může se pyšnit jedním z největších dalekohledů v Evropě. V obci Říčany ležící na jihovýchodní hranici s Prahou uvidíte zříceninu hradu ze 13. století, který dobyl Jan Žižka, můžete se vykoupat v přírodním koupališti a obdivovat zdejší lesy a rybníky. Říčany mají dlouholetou historii a jsou spojeny se jmény mnoha českých osobností jako byli dr. Thomayer, Antonín Švehla, herec Oldřich Nový nebo básník Vítězslav Nezval. Výlet můžete zakončit ve Velkých Popovicích, kterým jednoznačně dominuje pivovar. Najdete tu ale i další atrakce jako je přírodní park Velkopopovicko a Kostel Panny Marie Sněžné ze 14. století. Pokud vás stále ještě nebolí nohy, můžete navštívit zříceninu Zeleneč nedaleko obce Senohraby. Nachází se u řeky a příjemné atmosféře nahrává i blízká s hospůdkou. 

Na počet známého průmyslníka 19. století vede Ladovým krajem také naučná stezka Krajinou barona Rinhoffera, jenž měl zásadní vliv na kulturu krajiny Velkopopovicka a Kamenicka. Celá trasa je dlouhá 20 km, po cestě narazíte celkem na 10 informačních tabulí. Baron František Ringhoffer byl majitelem strojního imperia na pražském Smíchově, a tudíž i představitelem tehdejší společenské elity. Ve Velkých Popovicích založil pivovar a řadu dalších podniků jako pilu, cihelnu či mlékárnu. Spolu se svou rodinou s velkou péčí udržovali zdejší krajinu, v okolí svých zámků Štiřín a Kamenice vysazovali aleje a upravovali cesty. Během procházky po stezce barona Rinhoffera se pokocháte nádhernými výhledy  přírodního parku Velkopopovicko a Posázavskou krajinou. Nenechte si ujít také exkurzi do Velkopopovického Pivovaru či procházku parkem zámku Štiřín. Dále je zde k vidění například rodinná hrobka Ringhofferů, kostel s rotundou nebo židovský hřbitov v Kostelci u Křížků.

Mapa

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete