Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Otevírání turistické sezóny 2017

Zveme všechny čtenáře Atlasu Česka do rozevřené náruče počínající turistické sezóny, které se jistě nemohli mnozí z nich dočkat. V přehledném souhrnu si představíme to nejpoutavější z nabídky blížících se akcí, zahajujících symbolicky provoz na stovkách památek, přírodních unikátů či kulturních atrakcí.

Zveme všechny čtenáře Atlasu Česka do rozevřenénáruče počínající turistické sezóny, které se jistě nemohli mnozí z nich dočkat. V přehledném souhrnu si představíme to nejpoutavější z nabídky blížících se akcí, zahajujících symbolicky provoz na stovkách památek, přírodních unikátů či kulturních atrakcí. 

Praha

Jarní bujarost a veselí se již brzy naplno projeví i v našem hlavním městě. Poznají to jistě návštěvníci "Jarních trhů v Praze", nabízejících originální jarní výzdobu, hrnkové květiny či farmářské produkty. Originální akcí letošního jara je "První medvědí výstavní festival", který se na konci března koná na Špejcharu. Srdečně pak všechny naše čtenáře zveme "Čtvrté jarní Polívkování", které potěší milovníky tuzemských i zahraničních polévek. Kulturně orientované Pražany jistě zaujmou "Jarní hudební radovánky v Českém muzeu hudby", přinášející zábavní interaktivní program pro malé i velké. K nové turistické sezóně již neodmyslitelně patří i "Mezinárodní festival Svátek jara", který je přehlídkou toho nejlepšího z hudebních a tanečních souborů mnoha evropských zemí. Potěší jistě i "Vítání jara v parku Portheimka", lákající na dobré jídlo, veselou hudbu či jarní stezku odvahy. Končící zimu definitivně odsoudí k záhubě i v rámci "Dne země na Praze 8", který bude letos věnován bezpečnostním opatřením a ukázkám umění koní Městské policie.


Středočeský kraj

Při toulkách po středních Čechách se jistě rádi podíváte na jedinečné "Slavnostní zahájení výstavní sezóny v roce 2017", lákající do okouzlující Kutné Hory. Na konci března se v Týnci nad Sázavou odehraje "Slavnostní odemykání řeky Sázavy", přitahující pozornost především vodáckých nadšenců. Svou letošní premiéru si na sobotu 25. března přichystal i "Zámek Nelahozeves", poutající pozornost slavnostními prohlídkami s kostýmovanými průvodci. O prvním dubnovém dni láká "Slavnostní zahájení turistické sezóny na hradě Křivoklát", kde si organizátoři přichystali novinku v podobě zajímavé besedy s místními kastelány. Symbolickým rozloučením s třeskutou zimou a přivítáním jara bude "Vynášení Morany v sympatickém městečku Mělník".


Jihočeský kraj

K počátkům jara a přicházejícím teplým měsícům patří již neodmyslitelně i "Odemykání řeky Lužnice v Suchdole nad Lužnicí", které pro své účastníky přináší možnost celodenní plavby pro vytčeném úseku s bohatým doprovodným večerním programem. Pojďte si spolu s námi připomenout starobylý pohanský zvyk, kterým se v rámci programu "Vynášení Morany v Českých Budějovicích" potěší všichni návštěvníci. Novou turistickou sezónu přivítají v rámci "Jarních slavnostní v Písku" i děti a jejich rodiče při malování velikonočních vajíček, pletení nových košíků či tvoření korálkových náhrdelníků. Na týden po letošních Velikonocích si organizátoři "Odemykání Vltavy" objednávají již nyní slunečné počasí a klidnou hladinu naší nejopěvovanější řeky.

 

Plzeňský kraj

V západních Čechách již všichni s napětím očekávají vypuknutí letošní turistické sezóny, která láká na mnohá atraktivní specifika a kreativní novinky. Bezesporu to platí o "Zimě v Prazdroji", která svým názvem klame částečně tělem. Jedná se totiž o cyklus koncertů a stand up comedií, který bude v Plzni vrcholit ještě v prvních týdnech blížícího se jara. Ujít byste si neměli "Otevírání České řeky a Vítání jara v ZOO Plzeň", které zaujme a potěší komponovaným pořadem na počest jara s celodenním programem a mnoha zábavnými soutěžemi. Všechny bujaré študáky i další milovníky jarního veselí pak zveme na "Plzeňský Majáles", konající se pravidelně na konci dubna v západočeské metropoli. Oslavy příchodu jara bývají v Plzni spojovány i s "Festivalem Světla", který zavede návštěvníky na poutavou procházku historickým centrem města.

 

Karlovarský kraj

Předposlední dubnovou neděli si můžete užít "Závody kočárků v Chebu", které odstartují v tomto termínu po celé naší republice a uskuteční se i v Polsku či na Slovensku. Jarní rytmus přinese do západočeské metropole v Karlových Varech "koncert Tomáše Kluse", který se na česká a moravská koncertní pódia vrátil ve velkém stylu. Proč však nepojmout novou turistickou sezonu hravě a bezstarostně. O výhodě této varianty se můžete přesvědčit účastí na "Mega herně v obchodním centru Fontána".

 

Ústecký kraj

V oblasti Ústeckého kraje se letos můžete setkat s několika desítkami akcí, které symbolicky zahájí novou turistickou sezónu. K nejpopulárnějším patří "XIII. mezinárodní festival pro děti a mládež Svátek Jara 2017", který přivítá hudební a taneční soubory z Česka, Slovenska, Ukrajiny či Ruska. Všechny výletníky pak nadšeně zveme na "Slavnostní den otevřeného nebe", konající se jako každý rok na posvátné hoře Říp. Symbolickým zahájením nové turistické sezóny je "Jarní jarmark v Lounech", lákající na řemeslné stánky, bohaté občerstvení, dílny pro děti či nápadité velikonoční dekorace. Třetí květnový den pak zveme i na "Hlavní turistickou sezonu v Litoměřicích", která bude zahájena otevřením rozšířené turisticky oblíbené expozice Důl Richard v proměnách času.

 

Liberecký kraj

Rozloučit se s dlouhotrvající zimou a přivítat první jarní sluneční paprsky můžete i při několika akcích v Libereckém kraji. Týká se to především "Setkání s Krakonošem v Harrachově", přezdívaném jako "Vítání jara", kam kromě neochvějného vládce Krkonoš přijede i pestrý průvod masek, stylová horská dechovka či se uskuteční soutěže v tahání klád, hod kohátem či exhibice v lanovém centru. Těšíme se spolu s Vámi i na "Vítání jara v Semilech", nabízející celodenní dílničku, rukodělné činnosti či kouzlení s loutkami. V Kamenickém Šenově pak potěší další ročník "Za kvetoucí měsíčnicí", slavící letos symbolickou plnoletost v 18. ročníku. Na závěr pak přinášíme pozvánku i na duchovní očistu a mentální přípravu na blížící se měsíce jara. Jde o atraktivní program "Hormonální jóga", představující jednoduché vyladění hormonálního systému pomocí psychofyzických cviků. 

Královehradecký kraj

S ustupující zimou je třeba zaměřit svou pozornost na probouzející se přírodu, jejíž čilost a pronikavá živelnost nenechá chladným žádného z našich čtenářů. Na vlastní kůži lze podobné pocity zažít například při "Putování na Rumcajsem", které se odehrává v historickém městě Jičíně, kam se sjedou tisícovky natěšených návštěvníků. Jednou z nejzajímavějších akcí zdejšího kraje bude i letos "Otevírání pevnosti Josefov", která se letos koná o prvním dubnovém dni. Zajímavou možností pro poznání golfového areálu v Golf Hradec Králové je "Den otevřených dveří", který se odehraje dne 29. dubna od 10 hodin. Můžete si zdarma prohlédnout místní hřiště, vyzkoušet si golf či navštívit místní restauraci. Těšit se můžete i na tradiční "Jarmark v Podorlickém skanzenu v Krňovicích", kde budou ke shlédnutí i k nákupu výrobky zkušených řemeslníků.

 

Pardubický kraj

Mnoho natěšených aktivních turistů jistě již s nedočkavostí vyhlíží letošní "Odemykání řeky Doubravy v Pařížově", které se letos uskuteční o prvním dubnovém dni, připadajícím na předvelikonoční sobotu. Přijďte si spolu s námi užít i tradiční "Majálesové veselí v Pardubicích", které osvěží vystoupení známých hudebních interpretů z celé republiky. K tradičním akcím zahajujícím turistickou sezonu v Pardubickém kraji patří i populární "Festival Jeden Svět v Ústí nad Orlicí", který můžete navštívit o prvním dubnovém týdnu. Malé nadšence i větší dobrodruhy pak jistě potěší i "Svět kostiček na zámku v Pardubicích", který z tohoto poetického místa učiní ještě poutavější akci neb obvykle.

 

Kraj Vysočina

Zveme všechny naše čtenáře na několik zajímavých akcí, spojených s otevřením turistické sezóny v okolí malebné Vysočiny. Své chuťové pohárky budete moci osvěžit při "Mezinárodním koštu slivovice", který letos oslaví jubilejní desátý ročník. K jarním potěšením patří již tradičně "Staročeská pouť v rodinném zábavním parku Fábula", kam se můžete přijít podívat za rozpustilými kejklíři, akrobaty a středověkými řemeslnými mistry. Zahájit novou turistickou sezónu je nejlepší s úsměvem na tváři a sklenkou vynikajícího vína v ruce. Oboje můžete zažít při "Festivalu vína v Jihlavě", počínajícím již nadcházející sobotu. Pro sportovce pak přinášíme pozvánku na cyklistický závod "Zuďák 2017", který je neoficiálním zahájením cyklistické sezony na Jihlavsku.

 

Jihomoravský kraj

Pokud jste ještě při svých cestách za krásami české a moravské země nezavítali do Jihomoravského kraje, přijměte naše pozvání na tradiční jarní akci "Královopolský trh", konaný v moravské metropoli Brně. Oblíbeným zahájením nové sezóny je i "Znojemský košt", konaný v sobotu 18. března. Při péči o probouzející se zahrádku jistě poslouží odborný program s návodným názvem "Jarní řez ovocných dřevin", konající se v malebné obci Louka. První ročník letos očekávají pořadatelé "Hodonínského koštu vína", který symbolicky zahájí novou návštěvnickou sezónu za doprovodu veselé cimbálové muziky. Připomínkou těch nejlepších starobylých moravských tradic bude slavnostní "Vynášení Morany", které se koná v Mariánském údolí v Brně. Královský vinný nápoj zahájí symbolicky novou návštěvnickou sezónu při "Jarní vinařské stezce v Pavlově", konané v historickém Pavlově. Chybět nemůže ani pozvánka na populární akci "Slavnosti mandloní a vína", kterou můžete i letos ochutnat na vlastní kůži v malebných Hustopečích.

 

Olomoucký kraj

Letošní turistická sezóna slibuje mnohá lákadla pro natěšené výletníky, kteří se jí pod zimní sněhovou nadílkou jistě již nemohou dočkat. Symbolickým vítáním jara potěší své návštěvníky letošní ročník "Véšovského koštu", který zahřeje oblíbenou degustací pálenek a domácích likérů. Originální program pak zažijí návštěvníci "Vítání jara v ZOO Olomouc", kde již dnes připravují Jarní stezku kolem čerstvě narozených mláďat. První dubnový den je nejen známým aprílem, ale i Mezinárodním dnem ptactva, který můžete nejlépe oslavit při "Dni ptactva v ZOO Olomouc". Natěšené jedlíky z řad široké veřejnosti i gastronomických expertů jistě potěší "Garden Food festival v Olomouci", lákající do Smetanových sadu na vybrané lahůdky od nejlepších lokálních restaurací.

 

Zlínský kraj

Poslední březnovou neděli si nenechte ujít "Pouťovou veselici na Louky u Zlína", kde je pro Vás v rámci první jarní pouti přichystána bohatá nabídka atrakcí pro děti, třeskuté zábavy či lahodných dobrot. Oblíbeným zahájením sezóny je již po léta i "Hodová veselice v Muzeu řeznictví ve Valašském Meziříčí", kde se můžete těšit na zabijačkové hody a skvostnou cimbálovou muziku. Sportovci se pak již jistě nemohou dočkat na "Jarní závody horských kol ve Žlutavě", které odstartují druhou dubnovou neděli. Zveme Vás i na "Studentské oslavy máje a krás studentského života Majáles ve Valašském Meziříčí", které lákají zvláště na pestrý hudební program a mnoho vzorků lahodného vína.

 

Moravskoslezský kraj

V oblasti Moravskoslezského kraje se letos můžete setkat s několika desítkami akcí, které symbolicky zahájí novou turistickou sezónu. Mezi ty novější a zároveň nejočekávanější bude jistě patřit i "Závod kočárků v Havířově", který je zábavnou alternativou pro strávení svátečního nedělního dne pro všechny milovníky sportu a společenských akcí. Velmi rádi pak zveme naše čtenáře na toužebně očekávanou "Garden food festival v Ostravě", která je přehlídkou vynikajícího jídla a pití prezentovanou těmi nejlepšími kuchaři v gastronomickém oboru. Pro náruživé turisty pak doporučujeme účast na "15. jarním erotickém plese v Ostravě", kde se můžete těšit na sexy hasičky či žonglérskou show. Sportovci pak svou sezonu zahájí populárním "Night run 2017", přinášejícím již počtvrté v řadě zážitkové běhy pro mnoho kategorií běžců.





Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete