Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 14. - 15. března 2020

Kam vyrazit o víkendu v čase koronavirových prázdnin? Kulturní, sportovní a další akce nad 30 osob jsou aktuálně zrušené a také některé menší jsou posunuté na pozdější termín. Atlas Česka proto pro vás vybírá zajímavá místa v přírodě, kam můžete vyrazit na čerstvý vzduch. Ideálně doporučujeme si výletní cíle vybírat v místě svého bydliště, a tím omezit zbytečné cestování.

Fotogalerie k článku

Praha 

V Praze je volné přírody podstatně méně než v ostatních krajích, ale i zde můžeme najít několik krásných výletních cílů. Na procházku se můžete vydat například do Bohnického údolí, kterým vede turistická značená trasa a kde se vyskytuje řada chráněných živočichů.

Podívat se můžete také do ekocentra Toulcův dvůr na Praze 10 - Košíku, kde je možné si projít venkovní část zaměřenou na farmu a zookoutek. Odtud se můžete vydat přírodou podél Botiče na Hostivařskou přehradu nebo opačným směrem a projít si Trojmezí.

Středočeský kraj

Středočeský kraj nabízí na rozdíl od Prahy mnohem více výletních cílů do přírody. Vydat se můžete například údolím Sázavy z Kamenného Přívozu do Pikovic a projít si krásnou Posázavskou stezku. Nejkrásnější část měří zhruba 10 km a je vhodnější spíš pro pěší než pro cyklisty.

Vydat se můžete také malebným Ladovým krajem, která se rozkládá mezi Prahou a Sázavou v okolí Hrusic. Kopcovitou krajinou vede řada turistických stezek nebo cyklotras. Doporučit můžeme zejména Cestu Kocoura Mikeše, která měří asi 20 km a na jejíž trase najdete několik zastavení s úryvky z Ladovy knížky o kocourovi Mikešovi.

Jihočeský kraj

Když do lesa, tak rovnou do pralesa! Kdy jste naposledy byli v Boubínském pralese, možná naposledy na školním výletě. Dodnes představuje Boubínský prales největší nedotčenou plochu původního lesa ve střední Evropě. Vydejte se na naučnou stezku pralesem, kde se dovíte řadu zajímavých informací o pralese. Na vrcholu Boubína vás pak čeká úchvatný výhled z rozhledny.

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji najdete řadu míst, kam se můžete vydat, zejména pak Národní park Šumava je rájem pro turisty. Z mnoha výletních cílů doporučujeme Národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero. Obě jezera jsou ledovcového původu a na hřebeni mezi nimi se nachází hlavní evropské rozvodí.

Karlovarský kraj

Ježíškova cesta u Božího Daru je oblíbeným výletním cílem jak pro pěší, tak pro cyklisty a v zimním období i pro běžkaře. Na několika zastaveních se děti mohou o Ježíškovi leccos zajímavého dovědět a plnit spolu s ním zajímavé úkoly a zapisovat si odpovědi do notýsku. Notýsek je k zakoupení na infocentru v Božím Daru a děti za něj dostanou malou odměnu.

Ústecký kraj

České Švýcarsko spolu s Národní přírodní památkou Pravčická brána je přírodním unikátem, který stojí za návštěvu. Samotná Pravčická brána je výsledkem milióny let trvajícího zvětrávání skalního masivu a odnosu jeho méně pevných částí. Naučná Gabrielina stezka vás provede nejkrásnějším okolím Pravčické brány s mnoha skalními věžemi, kde najdete 12 informačních panelů zaměřených na přírodní poměry a kulturně-historické zajímavosti.

Liberecký kraj

Znáte Modlivý důl? Je to působivé poutní místo, jehož dominantou je kaple vytesaná do skály. Projít si můžete celé pískovcové údolí, které se rozkládá asi na jednom kilometru pod kopci Slavíček a Tisův vrch na severovýchodním okraji Svojkova. Místo je také často vyhledáváno horolezci.

Královéhradecký kraj

Na procházku se můžete vydat také do Babiččina údolí, kam je zasazeno idylické dílo naší přední spisovatelky Boženy Němcové – Babička. Projděte si vesničku Ratibořice u České Skalice a také krásné údolí řeky Úpy na úseku mezi Českou Skalicí a Červenou Horou, kde se nachází tato jedinečná přírodní památka, bohatá na lesní a luční společenstva.

Moravskoslezský kraj

Nádherné výhledy na hřebeny a údolí Beskyd nebo Jeseníků vás čeká z vrcholku Lysé hory v Beskydech. Můžete si zde udělat pořádný výšlap až nahoru, ale i menší procházku v okolí hory. Turistických stezek je zde celá řada. Za návštěvu stojí Slatinské vodopády, jeskyně zvané Ondrášovy díry nebo samotný vysílač na vrch Lysé hory.

Jihomoravský kraj

Naučná stezka Macocha vede Moravským krasem a měří 6 km. Na trase najdete několik informačních tabulí týkajících se zajímavostí Moravského krasu. Najdete zde Kateřinské krápníkové jeskyně, krasový kaňon Pustý žleb a samozřejmě propast Macochu. Plavba na lodičkách Punkevními jeskyněmi může být aktuálně uzavřena, doporučujeme si ji předem ověřit.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji najdete na 160 km upravených cyklostezek. Cyklostezka podél řeky Bečvy vede z Velkých Karlovic nebo z Horní Bečvy až k soutoku s řekou Moravou u Tovačova. Cyklostezka Bečva je lemována řadou pamětihodností, které stojí za návštěvu. Stezka je nenáročná a vhodná pro rodiny s dětmi.

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete