Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

5. a 6. července - Sv. Cyril a Metoděj, Mistr Jan Hus

K začátku prázdnin patří neodmyslitelně dva sváteční dny, které nechávají vzpomenout na významné osobnosti našich národních dějin. Jedná se o připomínku světců Cyrila a Metoděje, kteří se zasadili o rozvoj autonomních křesťanských tradic v našich zemích a o den později pak Mistra Jana Husa, který svým apelem na obnovu pravé podstaty křesťanského učení neodmyslitelně vstoupil do galerie elitních postav našich dějin. Atlas Česka Vám v následujícím výběru přináší pozvánku na nejzajímavější akce napříč kraji naší země, které lze v rámci volných svátečních dnů a navazujícího víkendu navštívit.

K začátku prázdnin patří neodmyslitelně dva sváteční dny, které nechávají vzpomenout na významné osobnosti našich národních dějin. Jedná se o připomínku světců Cyrila a Metoděje, kteří se zasadili o rozvoj autonomních křesťanských tradic v našich zemích a o den později pak Mistra Jana Husa, který svým apelem na obnovu pravé podstaty křesťanského učení neodmyslitelně vstoupil do galerie elitních postav našich dějin. Atlas Česka Vám v následujícím výběru přináší pozvánku na nejzajímavější akce napříč kraji naší země, které lze v rámci volných svátečních dnů a navazujícího víkendu navštívit.

 

Praha

O prvním prázdninovém týdnu si ti Pražané, kteří neodjedou na dovolenou, mohou zpříjemnit volný čas návštěvou některých zajímavých akcí. Týká se to například "Prázdninové letní výtvarné školy", která všem dětským návštěvníkům nabídne celodenní poutavý program. Atraktivní den pro mladé i starší nabízí poutavý program "Stará Praha a my", který všechny zúčastněné zábavnou formou poučí o tom, jak vznikalo hlavní město kolem nás. Naučnou hrou pro školáky a jejich rodiny bude "O národním divadle a ostrovech", kterou můžete navštívit již o nadcházejícím víkendu. Zajímavým tipem na sváteční výlet může být i pozvání do "Atlantis centra domu zážitků v Praze", který láká zvláště zážitkovým programem Faraonovo tajemství. Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani "První soukromé muzeum lega v Praze", které je svou velikostí a počtem vystavovaných exponátů největší nejen v České republice, ale i na celém světě. Na rozloze 8000 m2 se rozkládá "Funpark Žirafa" s nabídkou nejmodernějších atrakcí pro děti i dospělé.

 

Středočeský kraj

První horké dny prázdnin si ve Středočeském kraji můžete zpříjemnit návštěvou očekávaného "koncertu skupiny Nezmaři na hradě Křivoklátu", kde si poslechnete vlastní repertoár skupiny i světovou folkovou klasiku. Taneční nadšence pak jistě potěšíme pozvánkou na "Unique festival Open air Mladá Boleslav", který letos přiláká na Krásnou Louku několik jmen světové i domácí taneční scény. V Lesním divadle v Řevnicích pak můžete navštívit "Letní hudební revue Cikáni", plnou ohňů, koní či slepičí polévky. Malé i vetší snílky pak jistě nalákáme do "Pohádkové země v Pičíně", kde se můžete setkat se zpívajícím stromem , tajuplnými draky, lesním i skřítky a stovkami dalších pohádkových postav. Pro zájemce o architekturu a zajímavé stavby pak přinášíme tip na výlet v podobě "Kolínské vodárny", která je nákladné rekonstrukci připravena přijmout první návštěvníky.

 

Jihočeský kraj

Předpokládáme, že první červencový týden potáhne většinu našich čtenářů za osvěžením k vodě. Ovšem alespoň některé bezesporu nalákáme na poutavou akci "Ohně na Jordánu", symbolicky rekonstrující původní oslavy Mistra Jana Husa, které v 19. století nechávaly vyniknout desítkám zapálených vorů jako připomínek mistrova skonu. Nenechte se odradit neopodstatněnými spekulacemi, letošní ročník "Footfestu v Zelči u Tábora" se prostě konat bude! Těšit se můžete na populární skupiny Škwor, Vypsaná Fixa, Iné Kafe či Skyline. Podobně výživným hudebním počinem je i "koncert legendární skupiny Turbo v Písku", který láká na známé hity jako Hráč, Chtěl jsem mít či Láska z pasáží. Nevšední zážitek opravdu pro každého přináší poutavá "Cesta korunami stromů na Lipně", kombinující vyhlídkovou věž s tobogánem a adrenalinovými zastaveními. Unikátní možnost vžít se do role slavných hvězd budete mít při návštěvě "Filmové zbrojnice v Táboře", která je otevřena denně od 10 hodin.

 

Plzeňský kraj

Sváteční dny připomínající osobnosti spojené s pravou podstatou křesťanských tradic můžete v Plzeňském kraji oslavit při letním "festivalu Pekelný ostrov v Holýšově", který láká převážně mladé posluchače na výběr několika desítek kapel mnoha různých hudebních stylů. Ke zklidnění a zamyšlení nad podstatou a prožíváním vlastních duševních i fyzických životů přispěje další ročník "festivalu Miluj svůj život", okořeněný poutavými přednáškami léčitelů z Filipín, Slovenska či USA. Hudební fanoušky srdečně zveme na ojedinělý "multižánrový hudební festival Strýc of Klatovy", který bude na pěti různých místech hostit toto historické západočeské město. Vskutku originální a netradičním tipem je pak pozvánka na "Sušický mechanický betlém v muzeu Šumavy v Sušici", která přesně půl roku před Vánoci nechá vzpomenout na nejkrásnější svátky v celém roce. Malé i velké zájemce o svět vědy a poznání zveme do "Techmania Science Centra", které je muzeem se stovkami interaktivních exponátů.



Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji bychom Vás rádi pozvali na několik akcí určených především pro menší čtenáře. Jedná se například o pohádkový muzikál "Kapka medu pro Verunku", který bude mít svou derniéru na Lokti. V malebném Ostrově pak zveme na promítání zábavného snímku "Instalatér z Tuchlovic", který potěší diváky všech věkových kategorií. Velkolepým dobrodružstvím spojeným s nezbytným poznáním bude návštěva "Světa záchranářů v Karlových Varech", která našim nejmenším zakóduje základní principy první pomoci. Milovníky historie pak srdečně zveme na expozici v Krajském muzeu Cheb, nazvanou symbolicky "Dotkni se historie". Ve Vánočním domě v Karlových Varech využívají letní provoz k představení "Největší výstavy medvědů v České republice".


Ústecký kraj

Velmi populární akcí s širokým záběrem poučných i zábavných aktivit je již několikátým rokem pásmo "Rozpustilé letní čtvrtky v Litoměřicích", které kombinuje aktivitu dětských dílniček, poutavých her, sportovních zápolení s divadelním pohádkovým představením či výstavou dětských obrázků. Všechny zapálené milovníky historie zveme na unikátní "Prohlídky zámku Stekník", zaměřené tentokrát na naše nejmenší. Rolí průvodců se dokonce ujmou členové hraběcí rodiny Kulhánku z Klaudensteina. Znalci a milovníci pohádek pak jistě nevynechají "Pohádkový svět na zámku Červený hrádek u Jirkova", kde na ně čekají víly, vodníci a další obyvatelé pohádkové říše. Do dávné historie našich starobylých měst Vás přenese výstava "Středověké Ústí", představující toto město v době středověkých tržišť a hradů. Jen o tomto létě pak můžete navštívit výstavu "Pohádky Zdeňka Trošky na zámku Nový Hrad u Jimlína".


Liberecký kraj

Atlas Česka zve všechny své čtenářek z Liberce a jeho blízkého okolí na několik zajímavých akcí, kterými si lze zpříjemnit první prázdninový týden. V malebném prostředí horského městečka Harrachov Vás tuze rádi přivítají v "Parku tři věže", kde si můžete zařádit pod skokanskými můstky, pobavit se magickými pohádkami či vyzkoušet některou z tvůrčích dílniček. Poznání a rozvoj kreativního myšlení lze u Vašich potomků očekávat při i po návštěvě "IQ landu science centra v Liberci", které si i na nadcházející sváteční dny připravilo pro své návštěvníky několik atraktivních novinek. Zavzpomínat na časy našich prababiček a pradědů můžete při návštěvě "Lunaparku centra Babylon", překvapující řetízkovým kolotočem, staročeskou střelnicí, klasickým autodromem či simulátorem divokého býka. Areál s obrovským množstvím poutavých atrakcí je k využití i ve "Šťastné zemi Radvanovice", kde můžete se svými nejbližšími strávit nezapomenutelný den v krásném prostředí Českého ráje. Za poznáním naší historie se pak vydejte do "13. komnaty hradu Grabštejna", která v rámci důmyslného projektu provede návštěvníka napříč staletími.

 

Pardubický kraj

První dny letošních prázdnin zvou v Pardubickém kraji k návštěvě některé z mnoha zajímavých a poutavých akcí. Mezi ty nejznámější jistě bude patřit "Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl", který je druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice (schválně si zkuste tipnout, který je nejstarší - ano, je to Pražské jaro). Srdečně zveme i první velkou výstavu Pexesa v České republice, která se ve Svitavách koná pod názvem "Pekelně se soustřeď". V rámci poutavého programu "Radek Pilař dětem" se ve Vysokém Mýtě můžete těšit na minibludiště v lese Řáholci, vyzkoušení praxinoskopu či pohrání si s pohyblivými postavičkami ze známých pohádek. Velkou popularitu bude mít o nadcházejících svátcích jistě i "Pekelný konibus", který startuje v Hlinsku.

 


Královehradecký kraj

Začátek prázdnin si většina návštěvníků Královehradeckého kraje neumí představit bez populárního hudebního festivalu "Rock for People", který se i letos rozparádí oblast vojenského letiště v Hradci Králové. Již pátý ročník letos čeká návštěvníky letního festivalu pro děti i dospělé "Divadelní Potštejn", odehrávajíc se od 4. do 7. července na hradě Potštejně. Jistě hojně navštěvovanou akcí budou "Mlynářovi toulky ve Špindlerově Mlýně", představující pohádkový den zaměřený letos tématicky na báječnou výpravu do pravěku. V Podorlickém skanzenu v Krňovicích pak lákáme na další ročník populárního "Setkání s veterány", které je oblíbeným setkáním milovníků historických motockylů, automobilů a dalších strojů. Hudební nadšence pak jistě potěší další díl "Klášterních strun", představujících letos Martu Kloučkovou s kvartetem v Hostinném.


Kraj Vysočina

Propukající letní sezónu s mnoha desítkami kulturních akcí zahajuje na okouzlující Vysočině další ročník "Hradního hraní na Zubštejně", který láká všechny milovníky netradičních hudebních zážitků do romantického prostředí zříceniny středověkého hradu. Jedinečnou příležitost k dobrodružné výpravě do dalekého Střední Ameriky budou mít všichni návštěvníci Šiklova mlýna, kteří si naplno užijí "Mexický víkend v místním westernovém městečku", plný tance a příchutě chilli. Blíže za poznáním středověkých písařských mistrů budou mít všichni účastníci "jednodenního víkendového kurzu kaligrafie pro dospělé i děti", zaměřeného tentokrát na období gotiky. Umělce až ze tří kontinentů zažijí všichni účastníci "Mezinárodního tanečního a divadelního festivalu KoresponDance ve Žďáru nad Sázavou".

 

Jihomoravský kraj

Málokde se oslavy našich významných křesťanských hrdinů konají s takovou intenzitou, jako v religiózně silném Jihomoravském kraji. Proto bychom Vás rádi co nejsrdečněji pozvali na "Festival pouličního umění v Mikulově", který na dva dny zcela ovládne historické centrum tohoto nádherného města. Milovníci dobrého vína pak jistě ocení originální program "Vinařů na hradišti v Mikulčicích", kteří potěší i vystoupením cimbálové muziky či ladných mažoretek. Vskutku virtuózní umění můžete na vlastní oči spatřit při návštěvě "Zahajovacího koncertu Pavla Šporcla", který symbolicky odšpuntuje velkolepé dění Hudebního festivalu ve Znojmě. Pravým zážitkem pro veškeré chuťové buňky našeho těla přináší "Mikulovské sklepy open 2017", který letos nabídne den otevřených 14 vinných sklepů s nabídkou těch nejlepších místních vín. Originálním tipem na nadcházející dny je i pozvání k návštěvě "Stálé akvarijní výstavy v centru Brna", která třeba v mnohém z Vašich dětí probudí lásku k biologii a říši zvířat. Spousta zábavných atrakcí a vyžití opravdu pro každého přináší "Rodinný park Bongo Brno", který návštěvníky provede dobrodružnou cestou kolem světa.


Olomoucký kraj

O nadcházejících volných dnech si můžete v Olomouckém kraji vyrazit na několik zajímavých akcí, které potěší a poučí všechny jejich návštěvníky. Bezesporu se to dá říci o stálé expozici ve Vlastivědném muzeu v Šumperku nazvané "Příroda a dějiny severozápadní Moravy", která se jako první muzejní expozice v České republice může pochlubit automatickým audioprůvodcem GuidePort. Jedinečným tipem na strávení svátečního odpoledne může být výprava za "Virtuální realitou v Olomouci", která Vás na několik desítek minut nechá přeměnit v egyptského archeologa, zvídavého potapěče či jediného přeživšího v postapokalyptickém světě. Nevídanou porci kulturních, sportovních a zábavních akcí přináší letošní "Prostějovské léto". Poutavou sbírku pro milovníky mašinek z řad dětí i jejich větších tátů nabízí "Království mašinek v Muzejíčku Šumperk". Návštěvníci Mohelnického muzea pak jistě ocení zajímavou expoziční sondu do historie i přítomnosti "Koupališť a plováren".


Zlínský kraj

Zlínský kraj bude v následujícím týdnu prosycen horkým letním vzduchem, který však přináší i atmosféru počínajících prázdnin a marnotratné venkovské svobody. Tyto laskavé dny si můžete zpříjemnit návštěvou interaktivní výstavy "Orbis Pictus Play ve Zlíně", která nabízí na 60 interaktivních objektů pro malé i velké zájemce. Ve Valašském muzeu v přírodě pak zaujme velmi povedený program "Jak jde kroj tak se stroj", který o nadcházejících svátcích nabídne návštěvníkům mnoho novinek a poutavých specialit. Typické Valašsko si těžko představíme bez zdejšího léčebného preparátu, kterým je již po staletí lahodná slivovice. Zveme Vás proto do "Distillery landu ve Vizovicích", kde se dozvíte, jak se destiláty z ovoce vyrábějí a samozřejmě i jak chutnají. Zvláště pro dříve narozené pak upozorňujeme na zajímavou výstavu "Hvězdy stříbrného plátna na zámku v Lesné u Valašského Meziříčí". Poznat své schopnosti a vyzkoušet si několik hádanek a soutěží můžete při velké interaktivní výstavě v "IQ parku Liberec".



Moravskoslezský kraj

Vaši drazí potomci jistě ocení rodinný výlet do "Funparku v Ostravě", kde místní dětský zábavní park nabízí neuvěřitelné množství nápaditých prolézaček či ojedinělé 7D kino. Nezbytnou porci zábavy a smíchu zažijete též při návštěvě "Zrcadlového bludiště ve fóru Nová Karolina v Ostravě". Velkou popularitu si v posledních letech oprávněně získává jízda na motokárách. Proto mezi našimi pozvánkami nesmí chybět ani "Půjčovna motokár ve Frenštátu pod Radhoštěm", která láká dráhu o výměře 720 metrů. Na vlastní oči pak můžete přijít ocenit rok trvající práce na jedinečném "dermoplastickém preparátu slona indického", který je unikátním v rámci svého druhu v celé České republice. Za poetikou dávných časů i současného venkova se vydáte při návštěvě "Toulek muzejního fotografa v Opavě". Zájemce o historii a architekturu pak jistě nalákáme na "13. komnatu zámku Fryšták", která nás provede po zdejším zámku díky kostýmované hraběnce.

 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete