Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Noc kostelů 2020

Velmi rádi Vás zveme na Noc kostelů 2020, která se uskuteční i přes dlouhé týdny nejistoty a zdravotních obav. V naší pozvánce představíme ta největší lákadla blížící se akce napříč všemi kraji naší země, která je lemována hustou sítí stovek kostelů a kostelíčků spojených s vírou a vzájemnou lidskou blízkostí již po stovky let. Díky patří všem nadšeným organizátorům, kteří i v nelehké době plné nástrah a nejistoty dokázaly připravit nápaditý program plný originálních zážitků.

Praha

První pozvánka pochopitelně nemůže směřovat nikam jinam než do "katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě", kde se můžete těšit na prohlídku interiérů katedrály, varhanní koncert či houslové vystoupení Jaroslava Svěceného. Rádi zveme i do "kostela sv. Mikuláše na Malé Straně", kde se v pátek můžete těšit na varhanní meditaci či volnou prohlídku kostela. Zpříjemnit si procházku Prahou můžete i návštěvou "chrámu Matky Boží před Týnem", kde se seznámíte s příběhem návratu Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí či si užijete komentovanou prohlídku zdejšího chrámu. Do "kostela sv. Ludmily" na pražských Vinohradech pak pozveme na společnou modlitbu, historickou přednášku či recitál duchovních písní. Nezaměnitelnou atmosféru nabízí i "evangelický kostel ČCE v Braníku", který návštěvníky seznámí s aktivitami zdejšího sboru a potěší i koncertem a sonátou pro cello. Velmi silnou atmosféru zažijí všichni návštěvníci pátečního programu v "kostele sv. Michaela Archanděla v Podolí", kde zazní koncert duchovní hudby s kytarou a zpěvem, dojde na komentovanou prohlídku a uskuteční se i závěrečné duchovní ztišení. Do smíchovského "kostela sv. Václava" zveme na komentovanou prohlídku kostela či pozdní nešpory. Malebný "kostel sv. Norberta" láká na páteční mši svatou a výstup do věže s prohlídkou zvonů a nepřístupných prostor. Obyvatele Holešovic pak v rámci blížícího se programu mohou v "kostele sv. Antonína Paduánského" zažít prohlídku nepřístupných částí kostela, seznámení s Biblí či adoraci před Nejsvětější svátostí.


Středočeský kraj

Nejen věřící ze středních Čech zveme do "kostela Nanebevzetí Panny Marie v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi", kde zažijete prohlídku chrámu s přednáškou či varhanní koncert. V "evangelickém kostele na Starém městě v Čáslavi" představíme návštěvníkům projekt Komenský 2020 a prožijeme i společnou modlitbu. Nenechte si ujít "kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kladně", který slibuje přednášku o křesťanských symbolech vystoupení místního souboru Chorus Carolinus. V Kutné Hoře je zřetelně největším lákadlem program v "katedrále sv. Barbory", kde se koná mše svatá za poděkování za Boží ochranu, koncert duchovní hudby či meditativní zamyšlení P. Jana Uhlíře. Na dohled Příbrami pak můžete strávit páteční večer v "bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře", kde se odehraje Otevření Pražské a Březnické brány, zazní Mariánské nešpory a zpřístupní se výstava Diplomacie a Suverénní řád maltézských rytířů.


Jihočeský kraj

Jižní Čechy potěší o nadcházejícím svátečním večeru milovníky silných umělecko-religiózních zážitků v Táboře, kde v "klášterním kostele Narození Panny Marie" lze navštívit hru pro děti v kryptě kostela či vyslechnout lyrickou duchovní poezii s hudebním průvodcem. Rádi zveme i do Strakonic, kde v "kostele sv. Prokopa" zažijí návštěvníci soukromou prohlídku a zazní zde i tóny místních varhan. Majestátní "kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci" láká na virtuální prohlídku proboštského kostela a představí i bohatou zdejší historii. V rámci letošní Noci kostelů zavítáme i do "kostela sv. Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou", kde se koná společná modlitba za zdárný průběh akce, přednáška spojená s výkladem a ukázka varhan s chrámovým zpěvem. Do jihočeské metropole Českých Budějovic pak zveme na bohatý program v "katedrále sv. Mikuláše", kde se kromě mše svaté můžete těšit i na originální hudbu z kůru.


Plzeňský kraj

Již pošesté můžeme naše čtenáře pozvat na Noc kostelů ve Velharticích, kde v "kostele Narození Panny Marie" zažijete biblické tance a povídání o velhartických světicích. Rádi upozorňujeme i na "děkanský kostel sv. Václava v Sušici", kde kromě mše svaté můžete čerpat duchovní energii z vystoupení pěveckého spolku Prácheň. Nově opravené varhany zpříjemní volnou prohlídku "kostela sv. Petra a Pavla v Plzni". Nádhernou kulisu bude mít i páteční program v "kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech", kde se můžete těšit na komentovanou prohlídku. Do "kostela sv. Markéty v Kašperských Horách" lákáme díky mši svaté i adoraci před Nejsvětější Svátostí Oltářní.


Karlovarský kraj

Do západních Čech zavítáme můžete o Noci kostelů zavítat například do "kostela sv. Václava v Lokti", kde vystoupí pěvecký ženský sbor Luběnky a bude se konat i netradiční prohlídka zvonice zdejšího kostela. Zajímavým tipem je i návštěva "kostela Nanebevstoupení Páně v Karlových Varech", kde vystoupí smyčcové kvarteto, představí se liturgický rok a zazní i zpěvy z TAIZE. Zajímavostí pátečního programu bude "Noc zmizelých kostelů v rámci kostela sv. Mikuláše a sv. Alžběty v Chebu". Rádi pak zveme i do "chrámu sv. kněžny Olgy ve Františkových Lázních", kde proběhne komentovaná prohlídka chrámu i večerní bohoslužba se zpěvy duchovních písní.


Ústecký kraj

Blížící se sváteční putování po chrámem zasvěcených té nejvyšší autoritě zavede mnohé z Vás do "kostela sv. Mikuláše v Lounech", kde si můžete zahrát hru inspirovanou geocachingem či prohlédnout výstavu Náš kostel v proměnách času. Pro speciální prohlídku či osobní modlitbu bude otevřena "katedrála sv. Štěpána v Litoměřicích". V "kostele Povýšení sv. Kříže v Kadani" pak potěší vstup do kostela za doprovodu příčné flétny, výstava liturgických předmětů či vystoupení pěveckého sboru Madrigal. V severočeském Chomutově můžete navštívit "kostel sv. Kateřiny", kde při prohlídce kostela při svíčkách bude znít reprodukovaná duchovní hudba. Závěrem pak nesmíme vynechat "kostel Povýšení sv. Kříže v Děčíně", kde budou prezentovány historické varhany Rieger a vystoupí pěvecké sdružení SaH Děčín.


Liberecký kraj

Do severních Čech se s našimi čtenáři můžeme podívat na "děkanský kostel sv. Petra a Pavla v Semilech", kde Vám zdejší organizátoři představí příběh varhan a pokusí se demonstrovat, že kostel není pouze stavba. V nedaleké Mimoni zase zveme do "kostela sv. Petra a Pavla", kde bude program zahájen slavnostní symfonií zvonů a zahrne i adoraci se zpěvy z Taizé. V libereckém "kostele Nalezení svatého Kříže" proběhne varhanní zastavení a návštěvníci absolvují i skok do historie. Za návštěvu jistě bude stát i "otevřená bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí". V "kostele Dr. Farského v Jablonci nad Nisou" očekávejte varhanní hudbu či prohlídku kostela s průvodcem.


Královehradecký kraj

Hledáte-li tipy na páteční večer ve východních Čechách, jistě by Vás mohla oslovit kupříkladu návštěva "děkanského kostela Nejsvětější Trojice v Novém Městě nad Metují", kde se chystá zajímavá kulturní akce. Přímo v centru Náchoda si pak můžete užít Noc kostelů v "kostele sv. Vavřince". Do Jičína pak zveme díky "kostelu sv. Jakuba", kde se na páteční podvečer chystá mše svatá pro děti či meditace při svíčkách. Z několika kostelů zapojených do pátečního programu jsme pro naše čtenáře vybrali pozvánku do centrální "kostela Nanebevzetí Panny Marie". V Broumově byste pak neměli vynechat "děkanský kostel sv. Petra a Pavla", který potěší vystoupením Tria Braunensis.


Pardubický kraj

Všechny naše čtenáře rádi zveme do východních Čech na nápaditý program v "pardubickém kostele sv. Bartoloměje", kde se můžete těšit na komentované prohlídky či reprodukovanou hudbu při svíčkách. V Litoměřicích pak naše pozornost směřuje ke "kostelu Povýšení Svatého Kříže", který zaujme koncertem sboru Vlastimil nebo čajovým koutkem s posezením v podloubí. Velkým lákadlem pro naše čtenáře bude návštěva "kostela Nanebevzetí Panny Marie v Králíkách na hoře Matky Boží", kde vystoupí s kytarovým koncertem profesor Štěpán Rak. Rádi zveme i do Chrudimi, kde v rámci Noci kostelů zažijete v "kostele Českobratrské církve evangelické" autorské čtení Šárky Bubíkové. Zajímavým programem se pyšní i "kostel sv. Františka Serafínského v Chocni", kde se můžete zúčastnit logické hry pro všechny zvídavce či besedy s lékařem Stanislavem Havlíčkem o činnosti Lékařů bez hranic.


Kraj Vysočina

Pochopitelným lákadlem na pomezí Čech a Moravy s dlouhou historií a duchovní tradicí je "opatský chrám Narození Panny Marie v Želivi", kde se můžete zúčastnit dětské prohlídky kostela či zažít procházku po kostelu po dohledem zdejšího opata. Do jihlavského "kostela sv. Jakuba Většího" pak zveme na mši svatou, koncert pěveckého souboru Juventus či povídání o premonstrátech. Jednou z nejstarších gotických staveb u nás je "kostel sv. Mikuláše v Humpolci", který tento pátek potěší mší svatou či prohlídkou varhan. Do Havlíčkova Brodu pak zveme na prohlídku "kostela Nanebevzetí Panny Marie", kde z ochozu kostelní věže bude zpívat skupina Výbuch a bude zde promítána i audiovizuální smyčka Naše farnost.


Jihomoravský kraj

Silně religiózní kraj jižní Moravy si jistě naplno užije blížící se představení sakrálních památek široké veřejnosti a přesvědčit se o tom budou moci i naši čtenáři, například v "kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vranově nad Dyjí", kde na Vás čeká prohlídka kostela ve verších či varhanní koncert. Na starobylém Rajhradě pak zase zveme do "kostela Božského Srdce Páně", kde zazní přednáška s křesťanskými motivy o životě Boženy Němcové. K volné prohlídce bude otevřen i "kostel sv. Václava v Mikulově", kde se navíc koná i mše svatá. Nádhernou podobu s bohatým programem slibuje otevření "kaple Panny Marie Sněžné v Hruškách", kde naleznete výstavu fotografií či dílničky pro děti. V Brně pak pochopitelně zveme především do "katedrály sv. Petra a Pavla", kde se dozvíte mnohé z historie chrámu či ochutnáte něco z umění členů Besedy brněnské.


Olomoucký kraj

Během pátečního večera se naši čtenáři v Olomouckém kraji mohou podívat do "kostela sv. Cyrila a Metoděje v Prostějově", kde se koná komentovaná prohlídka i pásmo mladých ministrantů. V nedalekém Plumlově pak k návštěvě láká "kostel Nejsvětější Trojice", poskytující výhled do dalekého okolí ze zdejší věž i vstup do Plumlovské scholy. V olomouckém "kostele Panny Marie Sněžné" zazní duchovní hudba a dozvíte se mnohé z historie kostela. V "biskupské kapli Narození Páně v arcibiskupském paláci v Olomouci" pak z bohatého programu vypichujeme hudební vystoupení dětí či prohlídku kaple zdejších arcibiskupů. Atraktivní program je přichystán i pro návštěvníky "kostela sv. Jakub a sv. Anny ve Staré Vodě v Libavé", zahrnující ohlídku trosek kláštera a klášterní zahrady.


Zlínský kraj

Velmi pestrou nabídku slibuje o nadcházející Noci kostelů Zlínský kraj. Konkrétně se jedná například o "kostel sv. Filipa a Jakuba", kde můžete zapálit svíci s prosbou za konkrétní úmysl. V nádherné "bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě" si můžete vychutnat dětskou mši svatou, prohlídku sakristie a kostelíku Cyrilka či vyslechnout varhanní koncert. V Uherském Hradišti si nenechte ujít "kostel sv. Františka Xaverského", lákajícího k volné prohlídce kostela a sakristie či vystoupení mladých talentů ze Slovácka. Při návštěvě Kroměříže doporučujeme objevovat "kostel sv. Jana Křtitele", kde na Vás čeká biblická poezie s hudbou či prezentace se zaměření na aktuální stav architektury kostela. V beskydské Karolince navštivte "kostel Panny Marie Karmelské", kde se koná dětská mše svatá či divadelní představení Hvězdář. Zapomenout bychom nechtěli ani na "kostel Nanebevzetí Panny Marie v Holešově", který potěší koncertem Holešovského komorního orchestru či požehnáním městu.


Moravskoslezský kraj

Jedním z nejnavštěvovanějších míst při nadcházejícím svátků všech věřících a milovníků sakrální architektury bude "poutní kostel sv. Vavřince a Mariánské poutní místo Panny Marie v Píšti", kde je připraveno například promítání animovaných biblických příběhů pro děti. Ve moravskoslezské metropoli pak doporučujeme navštívit "katedrálu Božského Spasitele", která nabídne modlitbu za Ostravu či film o putování Svatou zemí. Celovečerní program pro mladé i staré přináší dominantní "kostel ČCE v Krnově". Ve Frýdku - Místku se zaměříme na "kostel sv. Jakuba", nabízejícího možnost duchovního rozhovoru či účast na přepisu Bible. Do Českého Těšína zveme do "kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova", kde vystoupí polský chrámový sbor Ad Dei Gloriam či zazní varhanní recitál.






 

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete